Financial Times: ES pieļauj sankciju ieviešanu pret Poliju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele raizējas par tieslietu reformām Polijā, kur kopš 2015. gada norisinās konstitucionālā krīze. Polijas valdība tomēr netaisās pakļauties Eiropas ultimātiem.

RĪGA, 2. jūnijs —Sputnik. ES oficiāli brīdināja Poliju saistībā ar Satversmes tiesas reformu, un tagad pieļauj sankciju ieviešanu pret dalībvalsti, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Financial Times.

Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji cenšas uzminēt, kad Eiropa izolēs problemātisko Poliju

"Brisele devusi negatīvu vērtējumu tieslietu reformām Polijā, tas var piespiest Eiropas Komisiju ieviest sankcijas pret Varšavu gadījumā, ja tā atteiksies atsaukt strīdīgās izmaiņas Polijas konstitucionālā tiesā," — raksta izdevums.

Pirmais Eiropas Komisijas viceprezidents uzsvēra, ka pagaidām šajā jautājumā nekādi lēmumi nebija pieņemti. "Līdz šim mēs neesam atraduši risinājumu galvenajiem jautājumiem. Joprojām aprunājamies, mēs vēl neesam beiguši diskusiju," — viņš sacīja.

Kā norāda laikraksts, krīze Polijā sākās decembrī, kad pie varas tika partija "Likums un taisnīgums" ar Jaroslavu Kačiņski priekšgalā. 2015. gada beigās Polijas prezidents Andžejs Duda apstiprināja grozījumus likumā par konstitucionālo tiesu, kas pēc FT korespondenta vārdiem, "paralizēja" viņa darbu.

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija
Polijas ārlietu ministrs aicina atteikties no Krievijas un NATO Pamatakta

Polijas premjerministre Beāte Šidlo pagājušajā nedēļā paziņojusi par pārliecību, ka krīzes situācija tiks atrisināta bez Eiropas Komisijas iejaukšanās.

Valsts ĀM vadītājs Vitolds Vaščikovskis savukārt paziņojis, ka Eiropas Komisijas brīdinājums "neuzliek Varšavai nekādus pienākumus". Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ar dokumentu vēl nav iepazinies.

Pēc FT vērtējumiem, tagadējā Briseles un Varšavas "konfrontācija" ir viena no lielākajām. Tas var iedzīt ķīli starp ES un svarīgāku Austrumu alianses locekli, norāda laikraksts.

Ziņu lente
0