Politika

Polijas ārlietu ministrs aicina atteikties no Krievijas un NATO Pamatakta

© AFP 2023 / Adem AltanPolijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis
Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Ārlietu ministrijas vadītājs pauda uzskatu, ka Krievijas un NATO Pamatakts nav juridiski saistošs un, viņaprāt, šī vienošanās nav jāpilda.

RĪGA, 14. maijs — Sputnik. Ziemeļatlantijas aliansei nav jāievēro Krievijas un NATO Pamatakta noteikumi, Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis pavēstīja Lenarta Meri starptautiskajā konferencē Tallinā, informē portāls RIA Novosti.

Krievijas un NATO Pamatakts tika parakstīts Parīzē 1997. gadā. Ar šo dokumentu NATO apstiprināja, ka pašreizējos un tuvākajos drošības apstākļos alianse realizēs kolektīvo aizsardzību un citus uzdevumus, nodrošinot nepieciešamo atbilstību, integrāciju un pastiprināšanās potenciālu, nevis papildus organizējot ievērojamu militāro spēku pastāvīgu papildu dislokāciju."

"Tas ir dokuments par politiskajām saistībām, nevis juridiski saistošs dokuments. Es neuzskatu, ka mums vajadzētu to pildīt," – portāls Postimees citēja Polijas ĀM vadītāja teikto.

ASV Aizsardzības ministrijas galvenais štābs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pentagons apgalvo, ka pretraķešu aizsardzības sistēmas mērķis nav Krievija

Viņš paskaidroja, ka kopš līguma noslēgšanas brīža situācija ir mainījusies – toreiz solījumus devusi tālaika NATO, nevis pašreizējā organizācija. Piektdien, 13. maijā Vitolds Vaščikovskis piedalījās ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas kompleksa būvdarbu sākuma ceremonijā Redzikovā (Polija). Ministrs paziņoja, ka PAS komplekss uzlabošot Polijas drošību – tas neesot vērsts pret Krieviju, bet gan paredzēts "aizsardzībai pret uzbrukumiem no Tuvo Austrumu reģiona."

Atgādināsim, ka ceturtdien tika sākta amerikāņu PAS kompleksa stacionārās daļas Aegis Ashore ekspluatācija Deveselu (Rumānija). Krievijas prezidents Vladimirs Putins atgādināja, ka Krievija ir spiesta izvērtēt iespējas mazināt draudus, ko Krievijai rada ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas Austrumeiropā. Pentagons uztvēra viņa teikto kā "draudus" un pauda savu satraukumu par Krievijas paustajiem vārdiem.

Jūlijā Varšavā notiks NATO samits, kurā Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstis plāno apspriest militārās klātbūtnes paplašināšanu austrumu flangā.

Ziņu lente
0