Politika

Donalds Tusks: ES bez diskusijām pagarinās sankcijas pret Krieviju

© AP Photo / Darko VojinovicEiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks. Foto no arhīva
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks pavēstīja, ka Eiropas Savienība turpinās savu politiku Krievijas jautājumā līdz brīdim, kad pilnā mērā tiks īstenotas Minskas vienošanās.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Pret Krieviju vērstās sankcijas tiks atceltas tikai gadījumā, ja Minskas vienošanās tiks izpildītas pilnā mērā, informēja Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks. Krievijas amatpersonas jau vairākkārt ir informējušas, ka valsts nav iesaistīta konfliktā Ukrainā.

Vakar tika publicēta informācija par to, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apžēlojis Ukrainas pilsoni Nadeždu Savčenko, kura tika notiesāta Krievijā – viņai piespriesta brīvības atņemšana uz 22 gadiem par VGTRK žurnālistu slepkavību Donbasā. Vienlaikus Kijeva atbrīvoja divus Krievijas iedzīvotājus, kam Ukrainas tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 14 gadiem. ASV, Vācija un Francija to nosauca par svarīgu soli uz priekšu Minskas dokumentu īstenošanai.

"ES pasākumi attiecībā pret Krieviju nemainīsies," – informēja Tusks "Lielā septītnieka" samita laikā un atzīmēja, ka "pagaidām nav vērojams būtisks progress Minskas vienošanos īstenošanā."

"Esmu pārliecināts, ka mēs pieņemsim lēmumu sankciju jautājumā divu vai trīs nedēļu laikā bez liela mēroga diskusijām," – piezīmēja Eiropas Padomes priekšsēdētājs.

Jautājumā par valstu teritoriālajiem strīdiem Tusks uzsvēra, ka lēmuma pamatā "jābūt starptautiskajām tiesībām un mierīgam dialogam."

Agrāk vēstījām, ka piecas valstis: Ungārija, Kipra, Grieķija, Itālija un Slovākija vēlas pieprasīt ierobežojumu mazināšanu. Informācijas avots Eiropas diplomātiskajās aprindās paskaidroja, ka šīs valstis var bloķēt lēmumu par sankciju režīma pagarināšanu.

NATO militārās mācības Operation Summer Shield. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Šteinmeiers paziņojis, ka dialogs ar Krieviju ir nepieciešams

Arī vairāki Eiropas politiķi aicina pārvērtēt attiecības ar Maskavu. Piemēram, 18. maijā Veneto pilsētas padomes deputāti pieņēma rezolūciju, kurā atzīmēta nepieciešamība atcelt sankcijas. Tuvākajās dienās līdzīgs balsojums notiks arī Lombardijas un Ligurijas reģionos Itālijā.

Absurda nostādne

Vakar Krievijas ārlietu ministrs pavēstīja, ka Krievija nav apspriedusi un arī nākotnē neplāno apspriest sankciju atcelšanas kritērijus.

Sergejs Lavrovs atgādināja, ka Eiropas Savienība saista sankciju atcelšanu ar Minskas vienošanos izpildi no Krievijas puses.

"Šāda nostāde ir absurda, jo mūsu valsts, kā zināms, nav iesaistīta konfliktā Ukrainā. Tāds jautājuma aspekts tikai ļauj Kijevai nesodīti sabotēt Minskā apspriesto pasākumu kompleksa realizāciju, tātad Krievijas un ES sakari ir kļuvuši par Ukrainas valdības bezatbildīgās uzvedības līnijas ķīlnieku," – uzsvēra diplomāts.

Krievijas ārlietu ministrs norādīja, ka Krievija cenšas norādīt partneriem, ka šāda loģika noteiktajā situācijā ir nepiemērota un kaitīga.

"Nepieciešama politiskās gribas izpausme no ES un tās dalībvalstu puses. Spriežot pēc mūsu kontaktiem ar Eiropas valstīm, mūsu partneri arvien labāk apzinās, cik kaitīga ir konfrontācija sankciju laukā," – viņš paziņoja.

Paradums aizliegt

Eiropas Savienība pieņēma individuālās sankcijas 2014. gada 17. martā, pēc referenduma par Krimas atkalpievienošanos Krievijai. Kopš tā laika ierobežojumi tika vairākkārt pagarināti.

Maskava - Sputnik Latvija
Lavrovs: sankcijas nepiespiedīs Krieviju atteikties no savām interesēm

Martā sankcijas tika pagarinātas līdz 2016. gada 15. septembrim. Pašreizējās individuālās sankcijas ietver aktīvu iesaldēšanu un liegumu iebraukt ES teritorijā 149 personām un 37 juridiskām personām. To starpā ir krievu uzņēmēji un amatpersonas, kā arī pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku zemessardzes un valdības pārstāvji.

ES pret Krieviju vērsa arī sektorālus ierobežojošos pasākumus – tā saucamās ekonomiskās sankcijas, kas saglabāsies līdz 2016. gada 31. jūlijam. Sankcijām pakļauta arī Krima – šo pasākumu termiņš izbeidzas 2016. gada 23. jūnijā.

Atbildot uz šiem pasākumiem, Maskava ierobežoja pārtikas produktu importu no valstīm, kas ieviesušas minētās sankcijas. 2015. gada jūnijā Krievija pieņēma lēmumu saglabāt pārtikas produktu embargo līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0