Berlīnes iedzīvotājiem aizliegts izīrēt dzīvokļus tūristiem

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Берлин
Города мира. Берлин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Berlīnes varas iestādes aizliedza izīrēt mājokli, izmantojot interneta vietnes, - tādējādi viņi cenšas panākt, lai mājokļu īpašnieki dotu priekšroku vietējiem īrniekiem, nevis tūristiem.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Vācijas galvaspilsētas Berlīnes valdība vakar pieņēma likumu, kas aizliedz izīrēt mājokli ar interneta vietnes palīdzību, raksta The Guardian.
Lietojumprogrammas un vietnes, kas ļauj sniegt vai saņemt maksas pakalpojumus bez starpniekiem, ir ļoti populāras lietotāju vidū, un izraisa diezgan nopietnas dusmas tiem, kam tās atņem darbu. Līdz šim par galveno mērķi bija taksometru izsaukšanas serviss Uber – šoferi visā pasaulē uzbruka Uber automašīnām, un prasīja valsts varas pasargāt viņus no diletantu valdības, bet Francijā pat draudēja bloķēt Eiro —2016. Tagad Airbnb vietne izsauca Berlīnes mērijas dusmas.

Airbnb vietne tika izveidota 2007. gadā, lai palīdzētu Sanfrancisko iedzīvotājiem izīrēt istabu tūristiem, kuri nav atraduši vietu viesnīcā. (Airbnb –Air-bed & Breakfast, piepūšamais matracis un brokastis). Tagad šis uzņēmums maksā 13 miljardus dolāru. Jebkurš interesents var izīrēt dzīvokli vai istabu, vai īrēt mājokli uz pāris dienām vai nedēļām. Pastāv arī līdzīgas vietnes, tādas, kā 9 Flats un Wimdu.

Ужин в кафе Риги - Sputnik Latvija
Ciemos uz Rīgu: labs tūrists - dāsns tūrists

Taču, ja dzīvokļu īpašniekiem un tūristiem patīk šī sistēma, tad dažu pilsētu varas iestādes uzskata, ka Airbnb uzskrūvē dzīvokļu īres cenas. Piemēram, Ņujorkā oficiāli aizliegts izīrēt mājokli uz īslaicīgu termiņu (mazāk par mēnesi), tas nav ērti tūristiem, kuri atbrauc uz nedēļu vai divām. Tagad šīm aizliegumam pievienojusies arī Berlīne.

Dzīvokļu īres cenas Berlīnē no 2009. līdz 2014. gadam, palielinājās par 56%, tomēr joprojām tās ir zemākas nekā vairumā Eiropas valstu galvaspilsētās. Pēc statistikas

Starptautiskās lidostas Rīga darbs - Sputnik Latvija
Pavasarī plaukst sniegpulkstenītes un... nūdisti
datiem, ikgadēji vairāk nekā 30 miljoni tūristu pavada pilsētā vairāk par vienu dienu, un dzīvokļu īpašnieki saņem 6 miljonus eiro gadā, izīrējot mājokli pilsētas viesiem. Lai gan pilsētas vadība runā par Berlīnes iedzīvotājiem, kuri nevar atļauties samaksāt īri, šo pašu summu nesaņem pilsētu viesnīcas.

Kopš vakardienas Berlīnē vietnē var izīrēt tikai vienu vai vairākas istabas, nevis dzīvokli. Kaimiņus lūdz ziņot policijai, ja viņi pamana, ka dzīvokli izīrē.

Vietņu reakcija bija dažāda. 9 Flats gatavojas bankrotēt, Wimdu griežas tiesā, Airbnb lūdz Berlīnes varas iestādes mēģināt sekot citām Eiropas galvaspilsētām un ļaut cilvēkiem pašiem lemt par savu mājokli.

Ziņu lente
0