Pavasarī plaukst sniegpulkstenītes un... nūdisti

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasStarptautiskās lidostas "Rīga" darbs
Starptautiskās lidostas Rīga darbs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas galvaspilsētā atklāta nevaldāmo tūristu sezona, kuri Rīgā plāno pavadīt vētrainas brīvdienas.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs savā profilā sociālajā tīklā Facebook publicējis videokameru ierakstus, kurā redzama jauniešu grupa Kaļķu ielā. Negaidīti viens no viņiem norāva svīteri un bikses un devās īsā skrējienā pa Vecrīgu. Atgriezies pie draugiem, viņš atkal apģērbās. Lai gan skrējiens bija straujš, Tūrisma policijas pārstāvji likumpārkāpēju aizturēja un nogādāja iecirknī, kur pēc protokola sastādīšanas viņam tika piespriests naudas sods par sīku huligānismu.

Jau labu laiku Rīgu visā pasaulē slavenu padarījuši tūristi, kam labpatīk nokārtot mazās vajadzības pie Brīvības pieminekļa vai izģērbties publiskās vietās. Viss sākās ar vētrainām vecpuišu ballītēm, ko kāzu priekšvakarā rīko briti. Šo notikumu viņi labprāt atzīmē Rīgā, un pavasarī parasti kļūst īpaši aktīvi.

Ужин в кафе Риги - Sputnik Latvija
Ciemos uz Rīgu: labs tūrists - dāsns tūrists

Policijas arhīvos glabājas lieta par kādu piedzērušos britu tūristu, kurš piegāja pie Mildas un ar bļāvieniem "Brīvība – tā ir brīvība!" apčurāja postamentu. Saskrēja policisti un mēģināja pārliecināt viesi par to, ka viņš būs brīvāks un laimīgāks, ja aizies līdz tualetei pie Laimas pulksteņa. Taču brits nerimās – pie pulksteņa viņš izģērbās par lielu prieku saviem draugiem, kuri viņu tādā paskatā nofotografēja.

2015. gada sezonā tūristu pārkāpumu skaits bija mazāks nekā agrāk. Piemēram, par dabisko vajadzību kārtošanu publiskā vietā sastādīti tikai divi protokoli. Rīga iegaumēja tikai ceļotāju, kurš visos pasaules nostūros fotografējas, stāvot uz rokām. Anonīmais tūrists sevi dēvē par Naked Handstander un ir iemūžinājis sevi tādā izskatā arī Rīgā. Izaicinošo fotogrāfiju sēriju viņš saka veidot aptuveni pirms pieciem gadiem un skaidroja, ka tās mērķis esot atgādināt cilvēkiem, cik skaistā pasaulē mēs dzīvojam un cik daudz ļaunuma ik dienas tai nodarām.

Pavasaris ienāk Rīgā. Un Rīgas Pašvaldības policija sākusi aizturēt pirmos kailos tūristus. / Весна пришла в Ригу. И муниципальная полиция начала задерживать первых голых туристов.

Опубликовано Нилом Ушаковым 31 марта 2016 г.

Pirms gada Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki Vecrīgā aizturēja huligānu, kurš staigāja ap Doma baznīcu nolaistām biksēm. Kad tūristu fiksēja videonovērošanas kameras, kārtības sargi aizturēja viņu Jaunielā. Pikantu izjūtu cienītājam nācās atbildēt par sīku huligānismu.

Piedzērušo tūristu izdarību augstākais vilnis bija vērojams 2010. gadā. Tolaik par skandalozas izklaides mīļotājiem rakstīja lielais britu izdevums The Daily Mail. Tas pavēstīja, ka britu tūristu grupas regulāri dodas uz Latvijas galvaspilsētu, lai papriecātos un iztrakotos. Kādas vecpuišu ballītes dalībnieki pilsētā atrada dekorāciju – koka zirgu, uz kura viņiem gribējās "pajādelēt". Taču jau pēc 30 sekundēm ieradušies kartības sargi, raksta avīze. Izrādījās, ka briti, pirms kāpt zirga mugurā, izģērbušies un skaļi komentējuši procesu, un viņu darbības fiksējusi novērošanas kamera. Vīrieši stāstīja, ka viņiem nav izdevies Rīgā izpriecāties pēc sirds patikas, jo iztraucējusi vienīgā specializētā policijas komanda Eiropā, kuras mērķis ir tūristu uzraudzība. Tomēr gan rakstā, gan tā komentāros briti atzīst, ka Rīga ir viena no labākajām vietām, kur organizēt vecpuišu ballītes.

Kopumā 2010. gadā par nepiedienīgu uzvedību Rīgas centrā tika aizturēti vairāk nekā 15 cilvēki. Lielākoties – Lielbritānijas pilsoņi. Pārkāpēji piedzērās ballītēs un pēc tam atvieglojās Brīvības pieminekļa pakājē, nedomājot ne par tā vēsturisko nozīmi, ne arī par policijas modro aci.

Vecrīgā laiku pa laikam tiek noķerti kaili ārzemnieki. Valsts policijas ziņās minēts 32 gadus vecais Lielbritānijas pavalstnieks, kurš pliks klaiņoja pa pilsētu, līdz tika arestēts un sodīts par huligānismu. Divi īri tika aizturēti pie Brīvības pieminekļa brīdī, kad viens no viņiem fotografēja otra tūrista pliko pēcpusi. Pirms gada pie Latvijas neatkarības simbola kails pastaigājās kāds skots.

Tolaik vēl iznāca avīze "Telegraf", un tās korespondenti veica īpašu pētījumu, lai noskaidrotu šo cilvēku motīvus. Izrādījās – viņi slēdz savā starpā derības. Kādas krimināllietas izmeklēšanas gaitā britu tūristi atklāja kārtis un pastāstīja, ka slēdz savā starpā derības par vairākiem tūkstošiem eiro: nokārtot dabiskās vajadzības vai nofotografēties kailam pie pieminekļa, tāpēc soda naudas 100 vai 200 eiro apmērā viņus neuztrauc.

Izziņa

Brīvības piemineklis ir galvenais monuments Rīgā, neatkarīgās Latvijas simbols, oficiālu pasākumu norises vieta. Pirmineklis tika celts par iedzīvotāju ziedojumiem un atklāts 1935. gada 18. novembrī. 42 m augstais piemineklis ir pavērsts ar seju pret Rietumiem – turp, no kurienes nākusi brīvība. Bronzas sieviete Milda paceltajās rokās tur trīs zvaigznes, kas simbolizē Latvijas kultūrvēsturiskās daļas: Kurzemi, Vidzemi un Latgali.

Ziņu lente
0