Politika

Maskava nevēlas pasīvi novērot NATO pastiprināšanos Eiropā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atbilde uz alianses dalībvalstu militārās klātbūtnes pastiprināšanos Austrumeiropā būs efektīva un izmaksās samērā nedaudz, solīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Maskava asimetriski un efektīvi reaģēs uz NATO klātbūtnes paplašināšanos Eiropā, it īpaši tās austrumu daļā, pavēstīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

ASV iznīcinātājs F-22 - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: jāsāk gatavoties Baltijas valstu gaisa aizsardzībai

Pentagona pārstāve Laura Sīle nesen ziņoja, ka ASV pastiprinās militāro klātbūtni Austrumeiropā un izvietos šajā reģionā bruņutanku brigādi. Papildu bruņutanku spēku izvietošana tiks uzsākta 2017. gada februārī. Laura Sīle norādīja, ka kontingenta pastāvīga klātbūtne tiks nodrošināta, pateicoties spēku rotācijai. Militārās klātbūtnes paplašināšanu Pentagons pamato ar nepieciešamību kavēt potenciālo apdraudējumu, ko nesot Krievija.
Krievija nevēlas pasīvi novērot ASV nepamatotās darbības, paziņoja Gruško.

"Mēs secīgi īstenojam visus militāros pasākumus, ko uzskatām par nepieciešamiem, lai kompensētu augošo alianses klātieni, kas, starp citu, ir absolūti nepamatota," — politiķis paskaidroja intervijā televīzijas kanālam "Rossija-24".

Viņš piebilda, ka Krievijas atbilde būs asimetriska.

"Tā tiks izstrādāta atbilstoši mūsu priekšstatiem par militāro apdraudējumu – tā, lai pasākumi nebūtu ārkārtīgi dārgi, taču maksimāli efektīvi," — paskaidroja Gruško.

Pagājušajā nedēļā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka Rietumu kara apgabalā dislocētā karaspēka sastāvs tiek pastāvīgi pilnveidots. Šogad ministrija plāno dislocēt apgabalā vairāk nekā 1100 jaunas un modernizētas militārās tehnikas vienības, tostarp mūsdienīgas lidmašīnas, helikopterus, tankus, bruņutransportierus, kā arī sakaru un vadības līdzekļus.

Tikai neapstāties!

Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis sveica ASV lēmumu izvietot Eiropas austrumos tanku brigādi.

"Tas apstiprina ASV prezidenta Baraka Obamas realizētās politikas konsekvences attiecībā uz NATO Austrumeiropas partneriem," — uzsvēra   Bergmanis.

Ministrs atgādināja Obamas vārdus par to, ka "Tallinu, Rīgu un Viļņu aizsargāt ir tikpat svarīgi kā Berlīni, Parīzi un Londonu.".

Танки Т-90 и Т-80 и самоходная гаубица Мста-С - Sputnik Latvija
Krievija pastiprinās armijas kontingentu Rietumu kara apgabalā

"ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris un ieņem nozīmīgu lomu mūsu valsts drošības stiprināšanā," – pavēstīja Aizsardzības ministrijas vadītājs.

Pašlaik Latvijā dislocētas divas ASV bruņoto spēku vienības. Ņemot vērā domstarpības ar Krieviju Ukrainas jautājumā, ASV pēdējo divu gadu laikā ir pārtraukušas militāro sadarbību ar Maskavu un krasi paplašināja militāros pasākumus Eiropā.

2017. finanšu gada ASV budžeta projektā paredzēts izdevumu pieaugums tā saucamās "Eiropas drošības iniciatīvas" realizācijai. Šiem nolūkiem tiks atvēlēti līdz 3,4 miljardi dolāru.
Pirms gada šī summa sastādīja 789 miljonus dolāru. Jāpiebilst, ka vēl 900 miljoni dolāru tiks piešķirti citām organizācijām, tostarp arī Valsts departamentam – "Krievijas agresijas slāpēšanai".

Ziņu lente
0