Politika

Totālais diktāts – spiegu skandāla atmosfērā

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasКонтрольная работа в школе
Контрольная работа в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcija "Totālais diktāts" ir piesaistījusi Latvijas specdienestu uzmanību, – šādu informāciju sniedza Latvijas Krievu kultūras biedrības vadītāja Jeļena Matjakubova. Diktāta organizators Aleksandrs Filejs to noliedza. Kas patiesībā ir noticis šajā trijstūrī? Vai skandāls ir ietekmējis diktāta norisi?

RĪGA, 25. marts — Sputnik, Marina Petrova. Vienkārša izglītojoša akcija "Totālais diktāts" notiek dīvainu notikumu fonā. Viss sākās ar sižetu LTV7 kanālā – Jeļena Matjakubova paziņoja, ka par filoloģisko akciju interesējusies Drošības policija.

Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Hibrīdkari: apsūdzību var uzrādīt pat par "Totālo diktātu"

Pati Jeļena Matjakubova nenodarbojas ar diktāta organizāciju, taču sakars ar pasākumu ir – kā skolas direktore viņa ne vienu reizi vien ir piešķīrusi auditoriju pasākuma norisei.

Vēl vairāk, Jeļena Matjakubova pat ieteica organizatoriem apmeklēt arī citas skolas.

"Galu galā iznāca tā, ka es ieteicu telpas, taču pēc tam telpu īpašnieki stāstīja: sak, tu ieteici, bet pēc tam mums zvanīja un prasīja, kas par lietu," – viņa stāstīja Sputnik.

Kāds kaut ko nav sapratis pareizi

Kas zvanījis, par ko interesējies – šajā jautājumā atbildes ir pretrunīgas. "Gandrīz visiem telpu īpašniekiem zvanījuši Drošības policijas darbinieki un pieprasījuši informāciju par to, uz kāda pamata, kāpēc un kam viņi piešķīruši telpas," – Eļena pavēstīja LTV7 sižetā.

Рабочее место в Сейме - Sputnik Latvija
Pēc hibrīdkara noteikumiem: Latvijā parādīsies pants "par Dzimtenes nodevību"

Tagad viņa atceras, kā noritēja ieraksts: "Iznāca tā, ka ierunājām 10 minūtes ilgu ierakstu. Es stāstīju par atmosfēru, par metodēm, par to, kā tiek veidota spriedze. Pēc tam man pajautāja: kāds tam pamats? Es paskaidroju: noteikts noskaņojums, psiholoģiskais iespaids. Piebildu, ka uzmanību piesaistījis pat "Totālais diktāts".

Man pajautāja, vai varam ierakstīt par to video. Es piekritu. Operators no jauna uzstādīja iekārtas, un es atbildēju uz jautājumu, taču atbilde nebija pietiekami precīzi formulēta. Tiesa, arī jautājums netika uzdots precīzi, taču šeit vainīga esmu es pati. Galu galā, neesmu žurnāliste. Taču arī žurnālistam noteikti bija savs uzdevums."
Par jautājuma būtību – kas interesējies par telpām – šodien Jeļena Matjakubova nevēlas runāt.

"Es pati sarunā nepiedalījos un nevaru viennozīmīgi apgalvot, ka tā bija Drošības policia. Varu teikt tikai to, ka tā bija valsts iestāde, kas cita starpā kontrolē arī kaut kādas starptautiskās attiecības. Taču nevaru nosaukt šo struktūru, jo informāciju esmu saņēmusi no cita cilvēka, kurš šajā sarunā piedalījies. Nevaru norādīt, vai tas bijis KNAB, DP vai kāda cita iestāde," – viņa pavēstīja Sputnik.

Aleksandrs Filejs vēl joprojām ir neizpratnē: ja patiešām būtu bijusi interese no specdienestu puses, par to vispirms būtu uzzinājuši akcijas organizatori (pirmkārt, viņš pats). Taču tādas informācijas organizatoru rīcībā vēl joprojām nav.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Likums par raganu medībām: kāds sods pienāksies par varas kritiku

"Tā bija nepārbaudīta un absolūti nekorekta informācija. To būtu iespējams vērtēt kā atklātus melus vai provokāciju, ja vien intervijas autore man nebūtu personīgi paziņojusi telefona sarunā, ka ir kaut ko "saputrojusi". Līdz pat šim brīdim nesaprotu, no kurienes tas viss radies," – viņš paskaidroja Sputnik korespondentam.
Diktāta organizators stāstīja, ka valsts iestādes patiešām ir interesējušās par pasākumu, taču šai interesei nav bijis ne mazākā sakara ar pretizlūkošanu – tā bija saistīta ar grāmatvedības niansēm.

"2014. gadā notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kārtējā pārbaude. Viņus interesēja formalitātes: no kurienes rodas balvas, uz kāda pamata skolas un universitāte piešķir telpas "Totālā diktāta" norisei.

Informējām, ka telpas tiek piešķirtas bez maksas, jo pašas mācību iestādes vēlas popularizēt pareizrakstības iemaņas. Balvas piešķir Tatjanas Ždanokas fonds un grāmatnīcu tīkls Polaris. No grāmatvedības viedokļa viss ir kārtībā. Pārbaudītājiem tika uzrādīti atbilstošie dokumenti, birojs pateicās, un tālāki jautājumi vairs nesekoja," – atcerējās Aleksandrs Filejs.

Diktāts tiks uzrakstīts

Organizators uzskata, ka skandāls ar iedomāto specdienestu iejaukšanos esot cēlis akcijai neslavu. Tomēr šo rezonansi iespējams izmantot arī par labu "Totālajam diktātam", kas notiks 16. aprīlī pl. 15:00.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis aprīlī sasauks Nacionālās drošības padomes sēdi

Aleksandrs Filejs piezīmēja, ka šogad tajā varētu piedalīties 600-700 cilvēki. "Esmu pārliecināts, ka arī šogad akcija dalībniekus piesaistīs. Rakstnieka un diktāta autora Andreja Usačova personība spēs ieinteresēt daudzus," – vērtēja organizators.

Akcija vienlaikus notiks vairākās pilsētās: Rīgā, Jelgavā, Olainē un Valmierā. Galvenā vieta Rīgā – Baltijas Starptautiskās akadēmijas aktu zāle. Diktāts tiks rakstīts arī 72. un 40. vidusskolā, taču šeit dalībniekiem nāksies iepriekš reģistrēties (skolu mājaslapās vai "Totālā diktāta" vietnē).

Vēl joprojām nav zināms, kas lasīs diktātu – organizatori vēlas saglabāt noslēpumu. "Agrākajos gados diktēja Leonīds Lencs – Rīgas Krievu teātra aktieris un literāro pastaigu autors, Andrejs Jefremovs – pazīstams pedagogs, Puškina liceja krievu valodas un literatūras pasniedzējs, kura lekcijas raisa interesi ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs, piemēram, Krievijā un Baltkrievijā, Vadims Agapovs – radiožurnālists un kinokritiķis, Rozanna Kurpniece – Latvijas universitātes pasniedzēja. Visi ir latviešu inteliģences aprindās pazīstami cilvēki, un šo tradīciju mēs noteikti turpināsim – diktātam tiks aicināti žurnālisti, aktieri un pedagogi," – pavēstīja A.Filejs.

Bērni, pensionāri un krievu aktīvisti

Школьники на уроке - Sputnik Latvija
Varas iestādes steigšus pūlas izvākt no skolām krievu valodu
Kā parasti, akcijas dalībnieki tiks dalīti četrās grupās – tā, lai pēc tam neviens netiktu aizvainots: skolēni līdz 9. klasei, vecāko klašu skolēni, studenti un pieaugušie. Uzvarētāji saņems dāvanas: braucienus uz Eiropas pilsētām un grāmatas. Iespējas ir visiem – gan pašiem jaunākajiem, gan arī pieaugušajiem akcijas dalībniekiem. Jāpiebilst, ka daudziem "Totālā diktāta" dalībniekiem krievu valoda nav dzimtā.

"Pagājušā gada akcijā piedalījās kāda 12 gadus veca meitene. Viņa uzrakstīja diktātu ar minimālu kļūdu skaitu. Viņai nebija gandrīz nevienas ortogrāfijas kļūdas, tikai dažas neprecizitātes no interpunkcijas viedokļa.

No vecākās paaudzes pārstāvjiem jau trīs gadus akcijā piedalās vairāk nekā 90 gadus veca sieviete. Akcijā piedalās gan tie, kam krievu valoda ir dzimtā, gan arī latvieši. Spriežot pēc vārdiem un uzvārdiem, šķiet, katrs septītais vai astotais nācis no jauktās ģimenes," – stāstīja akcijas organizators.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents iestājas par vārda brīvību hibrīdkarā
Arī profesiju ziņā spektrs ir plašs – gadās gan zinoši humanitāro profesiju pārstāvji un inženieri, gan skolēni, kas mācās saskaņā ar bilingvālo metodi. Nāk arī slavenības, piemēram, vienu diktātu rakstīja uzņēmējs Jevgēņijs Gombergs. Taču tas drīzāk esot izņēmums nekā ierasta lieta.

"Ik gadus izsūtām ielūgumus krievu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem piedalīties akcijā un uzrakstīt diktātu Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Dažs labs atnāk, daudzi kautrējas, jo baidās, ka rezultāts kļūs zināms visiem. Taču no tā nav jābaidās, jo viss notiek stingras anonimitātes apstākļos. Ja cilvēks vēlas, viņš var izmantot pseidonīmu," – piebilda Aleksandrs Filejs.

Ziņu lente
0