Politika

Hibrīdkari: apsūdzību var uzrādīt pat par "Totālo diktātu"

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasВсероссийский географический диктант в регионах России
Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ikgadējo krievu valodas zināšanu veicināšanas akciju ieinteresējusies Drošības policija. Tiesa, pagaidām vēl nav pieņemti Krimināllikuma grozījumi, kas paredz brīvības atņemšanu par nevardarbīgām darbībām ārvalsts interesēs. Specdienesti tikai apkopo informāciju.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Latvijas specdienestu pārstāvji aktīvi interesējušies par Latvijā organizēto akciju "Totālais diktāts", ziņo LTV7 programma "Personiskā lieta". Šī akcija Latvijā notiek jau vairākus gadus, taču pirmo reizi iekļuvusi DP interešu lokā.

"Gandrīz visi telpu īpašnieki, kur notika diktāts, saņēma zvanu no Drošības policijas ar prasību paskaidrot, uz kāda pamata, kas un kāpēc izmantojis šīs auditorijas. Es biju šokēta," – stāstīja Jeļena Matjakubova — Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvās padomes locekle.

Viņu pārsteidza, ka specdienestus ieinteresējusi nevainīga ikgadēja izglītojoša akcija, kuras mērķis ir krievu pareizrakstības veicināšana.

"Pašlaik latviešu inteliģenti rosina ideju organizēt līdzīgu diktātu latviešu valodā," – piebilda Jeļena Matjakubova.

Atbilstoši hibrīdkara likumam

Acīmredzot, DP darbinieku interese par akciju "Totālais diktāts" ir saistīta ar Latvijas Krimināllikuma grozījumiem, ko aprīlī plāno pieņemt Saeima. Sputnik Latvija jau ziņoja: ja šie grozījumi tiks apstiprināti, cietumsods var draudēt gandrīz visu aprindu Latvijas iedzīvotājiem un pilsoņiem, piemēram, sabiedrisko organizāciju locekļiem, kas strādā ar tautiešiem Latvijā: palīdz viņiem, organizē humanitāros un izglītojošos pasākumus, piemēram grāmatu prezentācijas un gleznu izstādes.  Viņu darbu var uzskatīt par provokāciju.

Рабочее место в Сейме - Sputnik Latvija
Pēc hibrīdkara noteikumiem: Latvijā parādīsies pants "par Dzimtenes nodevību"

Ja zemnieki ieradīsies pie Saeimas ēkas un sāks pie ieejas liet uz ielas pienu, protestējot pret sankciju karu, viņu rīcību varēs vērtēt kā mēģinājumu gāzt valsts varu par labu Krievijai: sak, mūsu slaucējas no ES valstīm, kas ieviesušas sankcijas pret kaimiņvalsti, "lej pienu uz ienaidnieka dzirnavām". Par tādām kaitnieciskām darbībām var nopelnīt pat 5 gadus cietumā.

Tiesa, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") solīja, ka pirms galīgā lasījuma visas neskaidrības tiks novērstas. Likumprojekts tiks koriģēts tā, lai izvairītos no interpretācijām gadījumā, ja likums tiktu izmantots negodīgi.

"Jo skaidrākas būs šīs normas, jo vieglāk būs tiesībsargājošajiem orgāniem un tiesām," – viņa piebilda.

Ziņu lente
0