Eiropas Savienība izskatīs attiecības ar Krieviju

© AP Photo / Yorgos Karahalis Флаг Евросоюза
Флаг Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šīsdienas ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē konkrēti lēmumi netiks pieņemti, taču, iespējams, tiks koriģētas attiecības ar Krieviju.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministru apspriedē tiks izskatīta jaunā ilgtermiņa stratēģija attiecībās ar Krieviju, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz preses izdevumu "Kommersant".

Šodien notiks ministru ārkārtas sanāksmē, kurā tiks apspriestas attiecības ar Krieviju. "Kommersant" norāda, ka tikšanās būs neparasta, ņemot vērā dienas kārtībā iekļauto apspriedi par ES politiku attiecībā pret Krieviju.

Pēdējo divu gadu laikā Eiropas valstu ministri parasti uzsvēra nepieciešamību pagarināt sankcijas vai padarīt tās stingrākas un apsprieda, kā Krievijas militārā operācja Sīrijā ietekmē imigrantu plūsmu. Šodien apspriestas tiks tikai Briseles un Maskavas divpusējās attiecības.

"Notikumi Eiropas galvaspilsētās pēdējo divu gadu laikā ir likuši secināt: lai kāda būtu situācija, atgriezties pie attiecībām ar Krieviju business as usual garā neizdosies" – paskaidrojis avīzes informācijas avots no Eiropas Savienības struktūrām.

Izdevuma sarunu biedrs atzīmējis, ka pašlaik Eiropas Savienībā nav vienota viedokļa par to, kādām būtu jābūt attiecībām ar Krieviju. Esot tikai sankciju politika, taču tā ilgi turpināties nevar.

Латвийские шпроты - Sputnik Latvija
Kučinskis: neskatoties uz zaudējumiem, sankcijas pret Krieviju jāsaglabā

"Mums ir vajadzīga new normal — ilgtermiņa stratēģija sadarbībai ar Maskavu jaunajos apstākļos," – viņš piebildis.

Kāds cits "Kommersant" avots uzsvēra, ka šīsdienas apspriedē diezin vai tiks pieņemti konkrēti lēmumi: "Tā būs apspriede, kuras rezultāti, iespējams, kļūs konkrēti saskatāmi nākamajās konsultācijās." Avīzes sarunu biedrs piezīmēja, ka Eiropas Komisija ministru apspriedē netiks izskatīti iepriekš sagatavoti Eiropas Komisijas ierosinājumi.

Izdevuma rīcībā esošie dati liecina, ka arī KF ĀM vēlas "pārskatīt sakarus" ar Eiropas Savienību. Avīzes avots Krievijas diplomātiskajās aprindās norādīja, ka "pašreizējais attiecību posms" neapmierina arī Maskavu. Sarunu biedrs piezīmējis, ka attiecības normalizēsies, kad tiks atcelta lielākā daļa Eiropas sankciju.

Sankcijas nekur nezūd

10. martā Eiropas Savienība pieņēma lēmumu līdz 15. septembrim  pagarināt individuālās sankcijas pret Krievijas un Ukrainas pilsoņiem un juridiskajām personām, kas, pēc ES domām, ir atbildīgas par Ukrainas "teritoriālās vienotības graušanu". Sarakstā palikušas 146 fiziskas personas un 37 – juridiskas personas. No saraksta izslēgti trīs cilvēki, kuru vairs nav starp dzīvajiem.

Прямой эфир программы Гражданская оборона - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igors Jurgens: nenodalu kontrsankciju sekas krievu un latviešu ciestajos zaudējumos
Individuālo sankciju pakete tika pieņemta 2014. gada 17. martā, pēc referenduma par Krimas atkalpievienošanos Krievijai. Kopš tā laika ierobežojumi tika vairākkārt pagarināti. Pašreizējās individuālās sankcijas ietver aktīvu iesaldēšanu un liegumu iebraukt ES teritorijā 149 personām un 37 juridiskām personām. To starpā ir krievu uzņēmēji un amatpersonas, kā arī pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku zemessardzes un valdības pārstāvji.

Jāpiebilst, ka ES pret KF vērsa arī sektorālus ierobežojošos pasākumus – tā saucamās ekonomiskās sankcijas, kas saglabāsies līdz 2016. gada 31. jūlijam. Sankcijām pakļauta arī Krima – šo pasākumu termiņš izbeidzas 2016. gada 23. jūnijā.

Atbildot uz šiem pasākumiem, Maskava ierobežoja pārtikas produktu importu no valstīm, kas ieviesušas minētās sankcijas. 2015. gada jūnijā Krievija pieņēma lēmumu saglabāt pārtikas produktu embargo līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0