Kučinskis grimst pārdomās par ierēdņu algām

© Foto : Valsts kancelejaМарис Кучинскис
Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs ir norādījis, ka darbiniekus ar štata samazināšanu biedēt nav ieteicams, daudz svarīgāk būtu izvērtēt valsts iestāžu funkcijas.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Latvijas valdības vadītājs Māris Kučinskis intervijā aģentūrai LETA ir paziņojis, ka vēlas apspriest valsts pārvaldes orgānu darbinieku darba efektivitāti.

Латвийские шпроты - Sputnik Latvija
Kučinskis: neskatoties uz zaudējumiem, sankcijas pret Krieviju jāsaglabā
Viņš paudis viedokli, ka iespēju motivēt cilvēkus turpināt darbu valsts pārvaldes orgānus sniedz algas, un rezerves būtu jāmeklē nevis ministrijās, bet gan tām pakļautajos orgānos. Premjerministrs plāno izteikt atbilstošu ierosinājumu.
Kučinskis informējis, ka ministrijās pašlaik strādā kompetenti cilvēki, taču kadru maiņa ir ļoti augsta.

"Ir jāsaprot, vai aug privāta biznesa un valsts pārvaldes konkurence. Definīcija visiem ir skaidra – par mazu un elastīgu valsts pārvaldi, bet baidīt ar samazināšanu – tā diezin vai ir labākā motivācija," —  uzskata valdības vadītājs.
Kučinskis atzinis, ka svarīgāk būtu izvērtēt valsts pārvaldes iestāžu funkcijas, nevis pārdomāt štatu samazināšanas iespējas.

Dārgie ierēdņi

Jāpiebilst, ka no 1. janvāra spēkā stājušies Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi. Tie nosaka ievērojamu atlīdzības pieaugumu.

Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Premjers uzskata par iespējamām nodokļu reformas
Lēmums par grozījumiem tika pieņemts pērnā gada novembrī. Tie noteica atlīdzības palielināšanos par summu līdz 600-700 eiro, taču patiesībā izrādījās, ka tautas kalpi un ierēdņi saņems daudz lielākas algas. Atlīdzinājums ir pieaudzis darba apmaksas sistēmas grozījumu rezultātā.

Agrāk datba samaksa tika piesaistīta vidējai algai valstī, izmantojot koeficientu, kas atbilst konkrētajam amatam. Kad auga vidējā alga, palielinājās arī ienākumi. Savukārt jaunie Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi paredz arī paša koeficienta palielināšanos vairākiem amatiem. Šī iemesla dēļ ministru un deputātu alga salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir palielinājusies par trešo daļu.

11. februārī Saeima apstiprināja Māra Kučinska valdības sastāvu. Sākot darbu, Kučinskis norādīja, ka Ministru kabinets neplāno revolucionāras pārmaiņas, taču liela nozīme ir darbam vienotā komandā, lai veiktu nepieciešamās reformas un nepieļautu stagnāciju. Jaunais Ministru kabinets atzīst, ka lielākā vērība jāvelta ekonomikas nostiprināšanai, valsts drošībai un nacionālajai identitātei, reformām izglītības sistēmā, zinātnē, medicīnā, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.

Ziņu lente
0