Premjers uzskata par iespējamām nodokļu reformas

© Foto : Valsts kancelejaПремьер министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākotnē iespējams pakāpenisks nodokļu likmes pieaugums, kas varētu skart nekustamo īpašumu jomu. Nodokļu sistēmai ir jābūt pārskatāmai.

RĪGA, 2. mar — Sputnik. Latvijas nodokļu sistēmā būs jāveic korekcijas. Šādu informāciju intervijā aģentūrai LETA sniedzis valsts premjerministrs Māris Kučinskis. Pie tam Finanšu ministrijas vadītāja atgādināja, ka šogad Ministru kabinetam nepietiks laika izdarīt attiecīgo grozījumus likumdošanā.

Premjers norādīja, ka krass nodokļu pieaugums nav gaidāms, neskatoties uz to, ka nodokļu slogs Latvijā pašlaik ir viens no zemākajiem ES.

"Ilgtermiņā būtu jāceļ nodokļu slogs, bet ļoti pakāpeniski, nevis tā, lai satriektu visus. Tomēr jāatceras arī par sabiedrības pretreakciju, kas nodokļu celšanas gadījumā ir diezgan liela. Kaut kādas korekcijas droši vien nākotnē būs jāveic," pauda Kučinskis.

Viņš uzskata, ka nodokļu sistēmai ir jābūt pārskatāmai. "Tas, ko arī uzņēmēji saka un ko mēs varam izdarīt, — rast pilnīgu skaidrību par to, kur paliek visi viņu iemaksātie nodokļi," – norādīja politiķis. Tikai pēc tam var domāt tālāk – ko var atļauties un ko ne.

Jautājumā par papildu ieņēmumiem Kučinskis atzīmēja, ka tie varētu parādīties pēc ēnu ekonomikas ierobežošanas, taču papildu ienākumus iespējams gūt arī citur.

"Šajā jomā nepieciešama analīze, kas būtu kopdarbs ar uzņēmējiem. Līdz ar to patlaban solīt kaut ko nodokļu ziņā esot bezatbildīgi,” – norādīja premjerministrs.

Nodokļu reforma varētu skart nekustamo īpašumu sfēru.

"Taisnība ir tiem, kas uzskata, ka ir jāpārskata nekustamā īpašuma nodokļa politika un jādomā par šī nodokļa palielināšanu," – teica valdības vadītājs.

Viņš gan piebilda, ka šādi apgalvojumi izskan līdz brīdim, kad paši ierosinātāji gada sākumā uzzina maksājamā nodokļa summu.

Laika trūkuma apstākļos

Aģentūra LETA citē finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas vārdus par to, ka, pateicoties nodokļu izmaiņām un nodokļu iekasēšanas efektivitātes uzlabošanai, dažos gados būtu nepieciešams panākt, ka iekasēto nodokļu apmērs ir 33% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pašreizējo 28% vietā.

Finanšu ministrijas vadītāja uzskata, ka šī mērķa panākšanai uzmanība jāpievērš arī ēnu ekonomikas apkarošanai, jo patlaban esošie nodokļi, arī pievienotās vērtības nodoklis netiek pienācīgi iekasēti.

Reizniece-Ozola norādīja, ka  lielāku nodokļu slogu vēlētos pārnest uz kapitālu un nekustamo īpašumu, vienlaikus atbalstot jaunos uzņēmējus.

Reizniece-Ozola norādīja, ka piedāvās tikai sociālajiem partneriem pieņemamas nodokļu izmaiņas.

Pēc ministres teiktā, šogad valdībai nepietiek laika, lai izstrādātu attiecīgos likumu grozījumus.  Viņa atgādināja, ka ir pasūtīts Pasaules Bankas pētījums par Latvijas nodokļu sistēmu un ekspertu secinājumi varētu būt zināmi vasarā.

Ziņu lente
0