Pārmaiņas austrumu flangā: Eiropā būs vairāk NATO

© Foto : NATOШтаб-квартира НАТО в Брюсселе
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses dalībvalstis jau pavasarī lems par to, kāds būs paplašinātā Austrumeiropā dislocētā kontingenta sastāvs un skaits. Konkrēti lēmumi par klātbūtnes paplašināšanu tiks pieņemti jūlijā.

RĪGA, 11. feb.— Sputnik. 28 NATO dalībvalstu aizsardzības ministri ir pieņēmuši lēmumu paplašināt alianses klātbūtni Eiropas austrumos, pēc Briselē notikušās apspriedes ziņo organizācijas ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs.

"Ministri ir vienojušies par klātbūtnes pastiprināšanu austrumu flangā. Uzbrukums vienai NATO valstij tiks uzskatīts par uzbrukumu visai aliansei," – viņš norādīja žurnālistiem.

Stoltenbergs informēja, ka NATO "uzbrukuma gadījumā reaģēs kā vienota vesela." Militārā klātbūtne tiks paplašināta uz rotācijas pamata un pieaugs uz nepieciešamās loģistikas un aizmugures infrastruktūras rēķina, viņš stāsta.

Солдаты НАТО - Sputnik Latvija
Arbatovs: NATO valstis baidās no Krievijas bruņotajiem spēkiem

"No šī gada pavasara militārās plānošanas speciālisti konsultēsies paplašinātās militārās klātbūtnes mērogu un sastāva jautājumos," – pastāstīja J.Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs uzskata, ka konkrēts lēmums par alianses militārās klātbūtnes paplašināšanos Eiropas austrumos tiks pieņemts NATO samitā Varšavā, kas notiks šī gada jūlijā, savukārt līdz 2016.gada beigām patreiz izvērstos sešus štābus papildinās vēl divas struktūras.

Jāpiebilst, ka apspriedes laikā Briselē aizsardzības ministri apstiprināja arī lēmumu par alianses militārās klātbūnes paplašināšanos Vidusjūrā un Melnajā jūrā.

Izlūkošana ar kauju

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Telegraph: NATO plāno sūtīt uz Baltiju īpašo uzdevumu vienības
Ministru tikšanās priekšvakarā britu avīze Telegraph ziņoja, ka Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā tiks dislocētas armijas daļas 500 līdz 1000 cilvēku apmērā. Lielākā daļa kareivju varētu būt no ASV, Lielbritānijas un Vācijas. Šajos spēkos tiks iekļautas arī īpašo uzdevumu vienības, bruņotas ar "zeme-gaiss" tipa raķetēm, triecienlidmašīnām un helikopteriem.

NATO militārās mācības  Operation Summer Shield Ādažu poligonā Latvijā. Foto no arhīva.

Pagājušā nedēļā amerikāņu analītiskais centrs Rand Corporation iesniedza ziņojumu "Pieaugošie draudi NATO austrumu flangā". Karadarbības simulācija Baltijas reģionā ļāva ekspertiem secināt: Krievijas armijai būs vajadzīgas aptuveni trīs dienas, lai ieņemtu Rīgu un Tallinu.

Latvijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Raimonds Bergmanis, komentējot analītiķu paziņojumus, atzīmēja, ka NATO pastāvīga klātbūtne reģionā ir obligāts faktors, kas nepieciešams iespējama uzbrukuma novēršanai Baltijas valstu teritorijā.

3.februārī televīzijas un radio korporācija BBC uzsāka daudzsēriju filmas demonstrēšanu, kuras scenārija pamatā ir NATO un KF konflikts: pēc Krievijas armijas iebrukuma Latgalē Lielbritānija un ASV nostājas sava sabiedrotā pusē, un pasaulei draud kodolkarš.

Ziņu lente
0