Politika

Ekonomists pastāstīja, ko Džo Baidens darīs "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu politiķu cerības par ASV viedokļa mīkstināšanu par gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" pēc Džo Baidena nākšanas pie varas neattaisnosies, uzskata vācu avīzes Bild aptaujātie eksperti. Publikāciju komentēja ekonomists.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Vācu politiķu cerības par ASV iespējamo retorikas mīkstināšanu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" kontekstā pēc Džo Baidena nākšanas pie varas neattaisnosies, uzskata izdevuma Bild žurnālists Julians Rēpke.

Viņš aicināja gatavoties tam, ka nākamajā gadā Vašingtona turpinās "pievilkt skrūves" šajā jautājumā. Pie tādas nelabvēlīgas prognozes Rēpke nonācis, ņemot vērā ASV nodomu ieviest sankcijas pret apdrošināšanas un sertifikācijas kompānijām, kas sadarbojas ar Krievijas uzņēmumiem un kuģiem. Raksta autors atzīmēja, ka pagaidām ierobežojumi pret Vācijas varasiestādēm nav ieplānoti, tomēr Džo Baidens "var apglabāt" gandrīz pabeigto "Ziemeļu straumi 2".

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Bild: Baidens apglabās gāzesvadu "Ziemeļu straume 2"

Savukārt ASV bijušā prezidenta Baraka Obamas padomnieks Bendžamins Smits no Hārvardas-Smitsona centra apgalvo, ka gan demokrāti, gan republikāņi ir vienlīdz negatīvi noskaņoti pret gāzesvadu no Krievijas un Vāciju.

Speciālists enerģētiskās drošības jautājumos Alans Railijs ir pārliecināts, ka Džo Baidena galvenais mērķis ir pielikt projektam punktu.

Krievijas valdības Finanšu universitātes un Nacionālās enerģētiskās drošības fonda eksperts Staņislavs Mitrahovičs neuzskata, ka situācija būtu tik viennozīmīga.

"Prognozes par Baidena soļiem it kā ir divējādas. No vienas puses, Baidena komandā ir papilnam cilvēku, kuri atbalsta stingrāku sankciju politiku pret Krieviju. Arī pats Baidens Krieviju tēloja negatīvā rakursā. No otras puses, Baidens var izlikties, ka nav tik egoistisks kā Tramps. Bet, ja jau viņš nav tik egoistisks, nevar, piemēram, teikt (eiropiešiem): "mēs sadarbojamies" un tūlīt piebilst: "ieviesīsim amerikāņu sankcijas pret Eiropas kompānijām par to, ka tās sadarbojas ar "Gazprom". Tāpēc Baidena iespējamās darbības nav viennozīmīgas. Paskatīsimies. Manuprāt, šeit vēl ir zināmas krustceles," Staņislavs Mitrahovičs teica radio Sputnik ēterā.

"Ziemeļu straume 2" – gāzesvads ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā tiek būvēts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall" finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Pret "Ziemeļu straumi 2" aktīvi iebilst ASV, kas cenšas palielināt savas sašķidrinātās gāzes piegādes ES. Aizvadītā gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret projektu un pieprasīja pārtraukt gāzesvada būvdarbus. Šveices kompānija "Allseas" gandrīz nekavējoties paziņoja, ka pārtrauc darbus. Patlaban ASV paplašinājušas ierobežojumus pret projektu.

Города мира. Берлин - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vācijas atlantiskās vienotības dēļ nāksies upurēt Eiropas Savienību

Oktobra vidū Vašingtona paplašināja ekonomiskos ierobežojumus pret "Ziemeļu straumi 2"- tā attiecināja uz projektu paketi PEESA "Par Eiropas enerģētiskās drošības aizsardzību". Tagad sankcijas tiek vērstas pret kompānijām, kas sniedz pakalpojumus, iekārtas vai finansējumu projektā iesaistīto kuģu modernizācijai vai aprīkošanai.

Tāpat, saskaņā ar mediju datiem, Vašingtona plāno ieviest sankcijas pret apdrošināšanas un sertifikācijas kompānijām, kas sadarbojas ar Krievijas kuģiem gāzesvada izbūves noslēguma posmā.

Ja Baltais nams īstenos šos plānus, Vācijas valdība sagatavos atbildes pasākumus. Vācijas Ekonomikas ministrijas iekšējā dokumentā teikts, ka ASV jaunās sankcijas var skart ievērojamu skaitu Eiropas kompāniju un banku, kā arī valdības organizācijas. Šī iemesla dēļ Merkeles valdība izvērtē plānu, kas ļautu Eiropas Savienībai spert koordinētus atbildes soļus.

Pie tam Krievija jau vairākkārt ir uzsvērus, ka gāzesvads tiks pabeigts jebkurā gadījumā.

Ziņu lente
0