Neatkarības dienā ASV gāzts Kristofora Kolumba piemineklis un sadedzināts karogs

© REUTERS / Brian SnyderПротестующие обезглавили монумент первооткрывателя Америки Христофора Колумба в Бостоне
Протестующие обезглавили монумент первооткрывателя Америки Христофора Колумба в Бостоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protestu dalībnieki Savienotajās Valstīs nogāzuši Kristofora Kolumba pieminekli Neatkarības dienai veltīto salūtu fonā.

RĪGA, 5. jūlijs - Sputnik. Protestu dalībnieki Baltimoras pilsētā (Merilendas štats) gāzuši no postamenta un noslīcinājuši Kristofora Kolumba pieminekli Neatkarības dienai veltīto salūtu fonā, savukārt Vašingtonā pie Baltā nama pēc prezidenta Donalda Trampa svētkiem veltītās uzrunas sadedzināts ASV karogs, vēsta RIA Novosti.

Baltimoras izdevums Baltimore Sun pastāstīja, ka protestētāju pūlis ar kliedzieniem uzmetis virves Kolumba statujai un monuments nogāzts. Pēc tam tas aizbīdīts līdz līcim un izmests ūdenī.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts prognozēja augošu sabiedrības šķelšanos ASV pēc prezidenta vēlēšanām

Avīze atgādināja, ka tas ir viens no trim Kolumbam veltītajiem pieminekļiem pilsētā.

Pie Baltā nama akcijas dalībnieki, sadedzinot karogu, kliedza lozungus pret "verdzību, genocīdu un karu", un "Amerika nekad nav bijusi varena", vēsta telekanāls NBC. Incidenta vietā ieradās kārtības sargu vienības.

Iepriekš Neatkarības dienai veltītajā svētku uzrunā prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV esot uzvarējušas fašistus un komunistus un drīz vien pieveikšot arī kreisos. "Pašlaik mēs graujam radikālos kreisos, marksistus, anarhistus, kūdītājus, laupītājus – cilvēkus, kuri bieži vien neapjēdz, ko dara," teica Baltā nama saimnieks.

ASV līderis uzsvēra, ka varasiestādes neļaus "saniknotajam pūlim" gāzt statujas, "izdzēst vēsturi", kā arīū organizēt propagandu bērnu vidū un "mīdīt kājām" principus.

Протесты в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Patiesības nav, objektivitāte ir mirusi. Amerikāņu mediju katastrofa

Kopš maija beigām vairākās lielpilsētās ASV turpinās protesti un nekārtības sakarā ar afroamerikāņa Džordža Floida nāvi pēc policistu veiktā aresta. Viens no kārtības sargiem, kurš vairākas minūtes turēja piespiestu Floidu pie zemes, apsūdzēts slepkavībā, trīs citi – par līdzdalību slepkavībā.

Protestu fonā visās ASV sākusies stihiska pieminekļu gāšana, kas veltīti Pilsoņu kara laiku dienvidu štatu pārstāvjiem. Tā skārusi pat Amerikas atklājējam Kolumbam veltītos pieminekļus – kreisie aktīvisti viņam pārmet Amerikas pamatiedzīvotāju genocīdu.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja, ka protesti ASV saistīti ar krāsaino revolūciju metodes pielietošanu šajā valstī. Iepriekš Vašingtona to izmantoja visā pasaulē, bet tagad matrica pavērsta pret pašiem amerikāņiem.

Ziņu lente
0