WP: Krievijas un talibu "sazvērestības" dēļ gājuši bojā vairāki ASV karavīri

© AP Photo / Allauddin KhanСолдат армии США в Афганистане. Архивное фото
Солдат армии США в Афганистане. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Washington Post klāsta, ka informāciju par Krievijas un talibu "sazvērestību" saņēmuši amerikāņu karavīri, kuri nopratinājuši Afganistānā sagūstītos kaujiniekus. "Taliban" sazvērestības faktu noliedz.

RĪGA, 29. jūnijs - Sputnik. "Vairāki" ASV karavīri esot nogalināti Afganistānā Krievijas un talibu "sazvērestības" rezultātā, stāsta avīze Washington Post, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, saistītiem ar bruņotajiem spēkiem, vēsta RIA Novosti.

Инаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Politika
Baltais nams apšauba informācijas patiesīgumu par Krievijas atbalstu talibiem

Iepriekš avīze New York Times, atsaucoties uz anonīmiem ASV izlūkdienestu pārstāvjiem, publicēja rakstu, kurā apgalvoja: Krievijas kara izlūkdienests piedāvājis maksu ar talibiem saistītiem kaujiniekiem par uzbrukumiem amerikāņu karavīriem Afganistānā, turklāt par to ziņots ASV prezidentam. Avīze nesniedza nekādus pierādījumus. Krievijas vēstniecība ASV pieprasīja no valsts varasiestādēm adekvātu reakciju uz draudiem diplomātiem pēc melīgajām ziņām par Krieviju un Afganistānu. Krievijas ĀM mediju ziņas nosauca par meliem. New York Times apgalvojumus noliedza arī radikālā kustība "Taliban". Baltais nams norādīja, ka ziņa ir neprecīza, un apliecināja, ka izlūkdienesti neko tamlīdzīgu Trampam nav ziņojuši. Pats Tramps to nosauca par "kārtējo pasūtījumu".

Washington Post avoti, ziņas saņēmuši no amerikāņu karavīriem, kuri nopratinājuši Afganistānā sagūstītos kaujiniekus, vēsta izdevums.  Starp informācijas avotiem esot arī augstu stāvoša amatpersona. Prēmijas, ko Krievija it kā esot piedāvājusi kaujiniekiem par koalīcijas kareivju slepkavībām Afganistānā, saskaņā ar izdevuma avotiem, novedušas pie "vairāku amerikāņu karavīru nāves". Pie tam izdevums atzīmēja, ka nav zināms, cik amerikāņu karavīri vai koalīcijas spēku pārstāvji esot gājuši bojā sakarā ar Krievijas ierosinājumu talibiem "medīt" ASV kareivjus Afganistānā.

Глава политического совета движения Талибан  (террористическая организация, запрещенная на территории России) в Катаре Шер Мохаммед Аббас Станакзай на втором заседании Московского формата консультаций по Афганистану. - Sputnik Latvija
ASV un "Taliban" parakstījuši miera līgumu

Marta beigās, raksta avīze, pēc izlūkošanas datu saņemšanas Baltajā namā notikusi slēgta apspriede. Tajā esot apspriesti iespējamie varianti, kā atbildēt Krievijai: no diplomātiskas atbildes līdz sankciju ieviešanai. Pie tam avīze stāsta, ka Trampa administrācijas speciālais vēstnieks Afganistānas lietās Zalmajs Halilzads toreiz paziņojis, ka Krievijai jādod "tieša" atbilde un jāveic tūlītēji pasākumi. Pie tam daži Nacionālās drošības padomes locekļi, kuri atbild par Krieviju, tikai negribīgi atbalstīja tādu variantu. Izdevums klāsta, pa pagaidām nav skaidrs, pie kā šīs apspriedes novedušas.

2018. gadā Afganistānā apšaudēs vai sprādzienos gājuši bojā 10 amerikāņu  kareivji, 2019. gadā – 16. Šogad gājuši bojā divi kareivji. Ik gadus, atzīmē izdevums, vairāki amerikāņi gājuši bojā afgāņu kareivju uzbrukumos, kuru rindās iekļuvuši talibi.

Ziņu lente
0