"Jauns strīdu raunds". National Interest ir pārliecināts par Putina raksta panākumiem

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин провел совещание с главами регионов по борьбе с распространением коронавируса в РФ
Президент РФ В. Путин провел совещание с главами регионов по борьбе с распространением коронавируса в РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents savā rakstā pastāstīja par Otro pasaules karu, tā iemesliem un uztveri mūsdienu pasaulē. Viņš aicināja partnerus saglabāt vēsturisko patiesību.

RĪGA, 21. jūnijs – Sputnik. Amerikāņu žurnāla "National Interest" darbinieki cer, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina raksts radīs jaunas diskusijas par Otro pasaules karu.

Историк Влад Богов - Sputnik Latvija
Bogovs: dažs labs Latvijā uzskata, ka nupat jau uzvarēs Krieviju Otrajā pasaules karā

Krievijas valsts prezidenta raksts "Lielās Uzvaras 75. gadadiena: mēs esam atbildīgi par pagātni un nākotni" tika publicēts žurnālā 18. jūnijā, vēlāk tas tika izvietots Kremļa vietnē un izdevumā "Rossijskaja gazeta". Tajā prezidents atklāja savu viedokli par Otro pasaules karu, tā iemesliem un uztveri mūsdienu pasaulē. Viņš aicināja partnerus saglabāt vēsturisko patiesību, kuras pamatā ir fakti, un apspriest pagātnes notikumus paškritiski un bez aizspriedumiem.

Valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot rakstu, paskaidroja, ka Kremlis orientējies uz godājamu izdevumu, ko lasa gudri cilvēki.

"Tas (raksts – red.) iepazīstināja Rietumu auditoriju ar Krievijas viedokli, kas tai nebija zināms," RIA Novosti citēja amerikāņu žurnāla galveno redaktoru Džeikovu Hailbrannu.

Pēc viņa domām, Putina raksts raisīs "strīdus par Otrā pasaules kara sākumu".

"To publicējot, mēs cerējām iniciēt plašākas debates par pagātni un nākotni. Nedomāju, ka tās ir beigušās. Domājams, tās nekad nebeigsies. Tas tikai provocē jaunu strīdu raundu par to, kas un ko darījis 1930. gados. Tas mudina cilvēkus atkal padomāt par to," atzina Hailbranns.

National Interest galvenais redaktors izskaidrojis, ka "šīs vēsturiskās debates ir mūžīgas".

"Es ceru, ka būs enerģiskas, nopietnas debates, tostarp arī tās, ko mēs, domājams, varēsim publicēt," piebilda Hailbranns.

Viņš pievērsa uzmanību tam, ka rakstu piedāvājusi Krievijas prezidenta administrācija, un redakcija to pieņēmusi. Hailbranns uzskata, ka viņa žurnāla izvēle raksta publikācijai bijusi loģiska.

"Mums ir vairāki miljoni unikālu apmeklētāju nedēļā, tātad mēs esam lielākā interneta vietne ASV ārpolitikas jautājumos. Mēs strādājam kopš 1985. gada un esam viens no galvenajiem izdevumiem ārpolitikā. Mēs vēršamies pie elitāras auditorijas, tas ir, pie izglītotas auditorijas. Jūs redzējāt publikācijas tūlītējo efektu – New York Times pastāstīja par to dažu stundu laikā. Domāju, tas bija loģisks lēmums – vērsties pie amerikāņu vietnes ar lielāko trafiku ārpolitikā. Tāpat žurnālam rakstījuši vai interviju devuši daudzi valsts darbinieki un ārlietu ministri," uzskata Hailbranns.

Žurnāla galvenais redaktors paskaidroja, ka ņem vērā reālās politikas principus.

"Mēs publicējam daudzveidīgus viedokļus, tomēr žurnāla pamatprincips kopš izdevuma darba sākuma ir amerikāņu nacionālo interešu virzība, kā jau teikts tā nosaukumā, un aicināt īstenot amerikāņu ārpolitiku reālistiskākā virzienā, pretēji vilsonismam vai "misionāru" diplomātijai," konstatēja Hailbranns.

Iepriekš radio Sputnik informēja, ka Igaunijas ārlietu ministrs nosodoši uztvēris vairākas tēzes Putina rakstā.

Ziņu lente
0