"Tirgus bija viens no upuriem": Ķīna apstrīdēja sākotnējo versiju par Covid-19 izcelsmi

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasЛетучая мышь
Летучая мышь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas zinātnieki noskaidroja, ka tirgus Uhaņā nevarēja kļūt par Covid-19 inficēšanās avotu, taču tur vīruss guva plašu izplatību.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Ķīnas Nacionālā slimību profilakses un kontroles centra zinātnieki izpētīja paraugus no Huanaņas tirgus Uhaņā, kurš tiek uzskatīts par pirmo koronavīrusa izplatības punktu, vēsta RIA Novosti.

Работа российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо - Sputnik Latvija
Kas visus inficējis ar koronavīrusu? Covid-19 "nulles pacients"

Speciālisti izpētīja dzīvnieku paraugus, kas tika pārdoti Huanaņas tirgū. Taču viņu Covid-19 testi uzrādīja negatīvus rezultātus.

Pētnieki skaidro, ka šie dzīvnieki nevarēja inficēt pircējus. Tātad, inficēšanās avots atradās nevis tirgū, bet kaut kur citur.

Nacionālā slimību profilakses un kontroles centra vadītājs Gao Fu publicēja speciālistu slēdzienu: "Tirgus bija viens no inficēšanās upuriem."

Taču zinātnieki apstiprināja, ka inficēšanās pirmavots bija sikspārņi, kā jau iepriekš ziņots. Pēc tam caur "starpdzīvnieku" Covid-19 tika nodots cilvēkiem. Savukārt tirgus Uhaņā kļuva par vīrusa masveida izplatības vietu.

Cilvēki Huanaņas tirgū jau inficējās nevis no dzīvnieka, bet gan viens no otra.

Kā viss sākās

2019. gada 31. decembrī Ķīnas valdība informēja Pasaules veselības organizāciju par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņas pilsētā valsts centrālajā daļā. Speciālisti identificēja patogēnu – tas bija jauns koronavīruss.

PVO atzina uzliesmojumu par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju un piešķīra slimībai oficiālu nosaukumu – Covid-19. Vēlāk slimības izplatība pasaulē tika atzīta par pandēmiju.

 Медицинские работники в международном аэропорту Ухань-Тяньхэ, Китай  - Sputnik Latvija
AP: Ķīna slēpusi datus par koronavīrusu, lai palielinātu medikamentu krājumus

Slimība izplatījusies visā pasaulē. Eiropas Savienība slēgusi robežas. Daudzās valstīs noteikta stingra karantīna. Savukārt Ķīna jau informēja, ka vīrusu valstī izdevies apturēt.

Uhaņa, no kurienes izplatījās slimība, bija slēgta gandrīz 76 dienas – no 23. janvāra. Bija aizliegts iebraukt pilsētā un pamest to, tikai ar īpašu atļauju.

Septītā aprīļa naktī varasiestādes atvēra ceļus, kas ved no pilsētas, un atļāva cilvēkiem izbraukt savās automašīnās.

Taču Covid-19 izplatījies praktiski visā pasaulē. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, kopumā ir vairāk nekā 6 miljoni inficēto, vairāk nekā 367 tūkstoši no tiem ir miruši.

Ziņu lente
0