ASV nolēmušas izspiest Krieviju no kodoltehnoloģiju tirgus

© Sputnik / Андрей Соломонов / Pāriet pie mediju bankasПульт управления энергоблоком № 1 Южно-Украинской атомной электростанции. Входит в состав Южно-Украинского энергетического комплекса.
Пульт управления энергоблоком № 1 Южно-Украинской атомной электростанции. Входит в состав Южно-Украинского энергетического комплекса. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Enerģētikas ministrija iesaka kavēt Maskavas un Pekinas darbu ciešu attiecību veidošanai ar "virkni Austrumeiropas un Āfrikas valstu".

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. ASV pienākums ir izspiest Krieviju un Ķīnu no kodoltehnoloģiju tirgus un ieņemt līdera vietu šajā jomā, uzskata ASV Enerģētikas ministrijas stratēģijas autori, vēsta RIA Novosti.

"Galu galā ASV valdība izies tirgos, kur pašlaik dominē Krievijas un Ķīnas valsts kompānijas, un atjaunos mūsu pozīciju – pasaules līderis no labāko tehnoloģiju eksporta viedokļa kodolenerģētikas jomā, kā arī stingrus neizplatīšanas standartus," teikts resora vietnē publicētajā dokumentā. Tas pašlaik iesniegts izskatīšanai prezidentam Donaldam Trampam.

Ровенская атомная электростанция в Кузнецовске. - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Terra incognita". Kas gaidāms no ASV degvielas Ukrainas AES

Cita starpā ASV Enerģētikas ministrija iesaka kavēt Maskavas un Pekinas darbu ciešu attiecību veidošanai ar "virkni Austrumeiropas un Āfrikas valstu".

Tāpat autori iesaka piešķirt ASV Kodolregulēšanas komisijai pilnvaras "noraidīt Krievijā un Ķīnā ražotas kodoldegvielas importu ar mērķi sekmēt nacionālo drošību".

"Citu valstu uzņēmumu spēja nodrošināt kodoldegvielas pārstrādes ciklu ar mērķi sasniegt dominējošās pozīcijas tirgū un stabilas divpusējās attiecības var radīt nopietnu ģeopolitisko izaicinājumu Savienotajām Valstīm," teikts stratēģijā.

Šī iemesla dēļ autori iesaka samazināt kodoldegvielas apjomu, ko ASV ļauts ievest no Krievijas. Piemēram, runa ir par pretestību valsts korporācijas "Rosatom" kompānijas TVEL darbībai.

Атомный ледокол Вайгач проводит караван судов в Финском заливе - Sputnik Latvija
ASV "Arktikas doktrīna: Ziemeļu jūras ceļš tiks bloķēts

2016.gadā TVEL parakstīja pirmo līgumu ar vienu no AES operatoriem savienotajās valstīs par savas kodoldegvielas "TVS-Kvadrat" izmēģinājumu rūpniecisko ekspluatāciju.

Iepriekš vēstīts, ka "Rosatom" ārvalstu pasūtījumu apjoms desmit gadu periodam 2019.gada nogalē veidoja 133-135 miljalrdus dolāru. Pasūtījumu portfelis desmit gadu periodā ietver šajā termiņā izpildāmos kontraktus.

"Rosatom" ārvalstu pasūtījumu portfeli veido ne tikai līgumi par atomstaciju energobloku būvi, bet arī kontrakti citās miermīlīgā atoma sfērās. Patlaban šajā "krājkasītē" dažādos realizācijas posmos ir 36 AES energobloku projekti dažādās pasaules valstīs.

Ziņu lente
0