Turcija piedraudējusi atsākt militāro operāciju Sīrijā

CC BY 2.0 / Step / The Turkish army in KabulБронеавтомобиль турецкой армии
Бронеавтомобиль турецкой армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oktobrī sākās Turcijas militārā operācija "Miera avots" pret Sīrijas kurdiem. Tā tika apturēta pēc Ankaras pārrunām ar Maskavu un Vašingtonu.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Ankara ir gatava atsākt militāro operāciju Sīrijā, ja Krievija un ASV neizpildīs saistības jautājumā par kurdu vienību izvešanu no drošības zonas, informēja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu.

Военнослужащий сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Turcijas operācija Sīrijā: viss ir pret Erdoganu

Ministrs pārmeta Maskavai un Vašingtonai iepriekš pārrunu gaitā doto solījumu neizpildīšanu, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Par militārās operācijas "Miera avots" sākumu Sīrijas ziemeļaustrumos Turcija paziņoja 9.oktobrī. Valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka tās mērķis ir terorisma draudu likvidācija pie Turcijas robežām, ko rada Kurdistānas Darba partija un teroristiskais grupējums "Islāma valsts" (ISIS, aizliegts Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs). Erdogans atklāja plānu veidot drošības zonu, kurā varētu brīvprātīgi atgriezties miljoniem Sīrijas bēgļu, un aizsargāt Sīrijas teritoriālo vienotību.

Operācija radīja sašutumu pasaulē un noveda pie sankcijām pret Turciju.

17. oktobrī ASV un Turcija informēja, ka vienojušās par militārās operācijas apturēšanu uz 120 stundām un kurdu vienību izvešanu no 30 kilometrus platas zonas pie Turcijas un Sīrijas robežas. Ankara norādīja, ka plāno to kontrolēt patstāvīgi. Uguns pārtraukšanas režīma termiņš beidzās 22.oktobrī.

Vēlāk Erdogans informēja, ka Vašingtona nav pilnā mērā izpildījusi savas saistības saskaņā ar vienošanos, un Ankara nav gatava kompromisiem.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps ieviesis sankcijas pret Turciju par operāciju Sīrijas ziemeļos

22. oktobrī Maskava un Ankara parakstīja savstarpējas sapratnes memorandu. Vienā no tā punktiem bija atrunāta Krievijas kara policijas un Sīrijas robežsardzes vienību ievešana aiz operācijas "Miera avots" zonas robežām Sīrijas teritorijā pie robežas ar Turciju. Šo vienību pienākums bija veicināt kurdu vienību un bruņojuma izvešanu 30 km attālumā no Sīrijas un Turcijas robežas.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informēja, ka kurdu atvilkšana noslēgta pirms vienošanās termiņa. Pēc tam tika sāktas kopīgas Krievijas un Turcijas patruļas.

Ziņu lente
0