Bērnu bezdzimuma audzināšana soļo Latvijas virzienā? Jauns trends Eiropā un ASV

© Sputnik / Sergey MelkonovМолодая женщина с коляской в Даугавпилсе
Молодая женщина с коляской в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumos parādījies modīgs trends – bezdzimuma audzināšana, zēni kļūst par meitenēm, meitenes – par zēniem; kad tad šī mode ienāks arī Latvijā.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Bezdzimuma audzināšana – tas ir tad, kad vecmāte nezina, vai viņai ir mazdēls vai mazmeita. Tos, kas klusām iebilst pret šādām metamorfozēm, gaida neizbēgams nosodījums. Ar saviem bērniem eksperimentē arī Holivudas zvaigznes. Kad tad šī mode ienāks arī Latvijā? Laika jautājums, raksta BB.lv.

Simtiem skolēnu protestē pret viņu skolotāja Pītera Vlaminga atlaišanu. Skola lauza darba līgumu ar viņu nevis tāpēc, ka viņš būtu pacēlis roku pret bērnu vai bastojis nodarbības, bet gan tāpēc, ka Vlamings izmantoja attiecībā pret skolnieci vietniekvārdu "viņa". Problēma tajā, ka viņa uzskata sevi par "viņš", jeb par zēnu. It kā tādējādi skolotājs aizvainojis transpersonu.

Кукла в руках - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jaunums – bezdzimuma lelles. Kā cīnīties ar transpersonu uzbrukumu

"Tā bija diskriminācija. Jo visus pārējos skolēnus sauc pareizajos vietniekvārdos. Bet šim skolēnam šādas tiesības tika atņemtas," paziņoja skolas direktore Laura Abela.

Juristi saka, ka tas ir pirmais šāda veida gadījums, kad cilvēku atlaiž par vietniekvārdu. Pīters Vlamings apgalvo, ka nevēlējās nevienu aizvainot, vienkārši, skatoties uz meiteni, automātiski pateica "viņa".

"Es cienu visus savus skolēnus, tostarp arī to, par kuru ir runa. Es darīju visu, lai pieņemtu viņa jaunu identitāti, saucu viņu jaunā vārdā. Pēc iespējas centos izvairīties no sieviešu vietniekvārda. Bet arī vīriešu es izmantot nevaru," saka pats skolotājs.

Šis mīļais pāris arī apvainosies, ja attiecībā pret viņu bērnu jūs izmantosies vārdu "viņa". Tiesa, arī "viņš" teikt nedrīkst. Pēc Čantijas un Džeika domām, labākais vietniekvārds viņu bērnam ir "viņi".

"Mēs nolēmām, ka vienīgais veids kā audzināt Anušu – nevienam neteikt viņu dzimumu. Un izveidot šo mazo aizsargburbuli, lai mūsu bērns pēc tam pats izvēlas, kas viņi ir," saka Čantija Hamfrija, Anušas māte.

Vecāki uzskata, ka sieviešu un vīriešu vietniekvārdi pārāk stipri spiež uz bērnu, uzspiežot viņam noteikta dzimuma uzvedības modeli. Čantija veselu gadu pat no vecmātes slēpa, kas viņai ir piedzimis. Tā nu iznāk kā Puškinam: dzemdēja britiete naktī vai nu dēlu, vai nu meitu. Pat pēc drēbēm nevar saprast.

Britānijā ārstus lūdz nesaukt grūtnieces par topošām mammām. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Britānijā ārstus lūdz nesaukt grūtnieces par topošām mammām

Amerikāniete Ari Denisa aizgāja vēl tālāk – viņas ģimenē ir aizliegts pats vārds "bērns". Mazo Sperovu sauc nevis "baby", bet gan "theyby". Latviešu analogs, laikam, vēl nav izdomāts.

"Bet kas notiks, ja Sperrovs pavaicās jums, kas es esmu – zēns vai meitene?" jautā žurnālists.

"Es pateikšu viņiem, ka tikai viņi arī var to izlemt priekš sevis. Jo es to vienkārši nezinu," saka sieviete.

Savukārt vecākā māsa Heizela, kura, jāsaka, vien nesen izlēmusi, ka viņa tomēr ir meitene, nedrīkst izmantot vārdus "brālītis" vai "māsiņa".

"Heizela, ko tu atbildi, kad tev kāds pajautā, tas ir brālis vai māsa," vaicā žurnālists.

"Es atbildu, ka tas ir mans vienu asiņu bērns," atbildēja meitene.

Taču psihologi ir pārliecināti: kad tiek dzēstas dzimumu robežas, bērns iegūst nevis izvēles brīvību, bet gan satraukumu neziņas dēļ.

"Kad nav gala informētības attiecībā uz to, kurš un kas es esmu, tad šajā bāziskajā identifikācijā tiek traucēti arī citi identifikācijas noteikumi: kā man ir jāuzvedas, kas ir pieļaujams priekš manis, kas nav pieļaujams. Lieta, parasti, beidzas ar depresijām. Depresijas var beigties ar pašnāvībām," pateica bērnu ārsts-psihoterapeits Ļevs Perežogins.

Гей-парад в Стамбуле - Sputnik Latvija
Viedoklis
Slikta ziņa: homoseksualitātes gēns nepastāv

Taču bērna audzināšana, kad vecāki it kā žonglē ar bērna dzimumu, kļūst par trendu. Tostarp arī zvaigžņu vidū. Andželīna Džolija neiebilst, ka viņas meita Šailo pieprasa saukt sevi par Džonu. Šarlīzes Teronas dēls, tieši pretēji, jūtās kā meitene. Savukārt Kanādā Neimisa vecāki, liekas, brīvību sajaukuši ar izlaidību. Astoņu gadu vecumā viņu dēls krāsojas kā pieaugusi sieviete.

"Es uzskatu, ka katrs šajā dzīvē var darīt to, ko viņš vēlas. Un nav svarīgi, ko padomās citi," saka Neimisa Kvīna Goldena.

Un tas viss pārstāj atgādināt bērnu spēli, kad tu redzi šādus kadrus: māte dāvina dēlam 14 gadu dzimšanas dienā pirmo hormonālo tablešu devu.

"Es atvēru, lasu, un tur rakstīts "Estrogēns". Es vienkārši apstulbu uz mirkli, es biju tik priecīga," saka Korijs Meisons.

Savukārt dažos Amerikas štatos 15 gadus jauniem pusaudžiem hormonus izraksta vispār bez vecāku informēšanas. Un tas ir tad, kad nodot asinis, taisīt tetovējumus un pat sauļoties solārijā bez pieaugušo piekrišanas joprojām nedrīkst. Toties 10 valstīs var saņemt pasi, kur ierastā vīriešu vai sieviešu dzimuma vietā būs "X".

Šādiem cilvēkiem lielākā angļu valodas vārdnīca ASV atzinusi par normu izmantot vārdu "viņi" – "they" – vienskaitlī. Krievu valodā to pareizāk izteikt ar "tas", savukārt latviešu valoda attiecībā uz šo pagaidām klusē. Tā, piemēram, britu dziedātājs Sems Smits nesen publiskoja publikāciju, kurā palūdza vairs nesaukt viņu par "viņš": "Es neesmu vīrietis un neesmu sieviete, es domāju, ka es atrodos kaut kur pa vidu."

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
LGBT Lāčplēsis: bērni pie Saeimas prasīja atļaut viendzimuma laulības

Iznāk, ka arī uzrunāšana ar "mister" vai "miss" tagad ir kaut kā nevietā. Tiesa, Lielbritānijā tiem jau plāno pievienot neitrālo "mix". Un lai ikviens mix nejustos kaut kāds īpašs vai nepareizs, pretī Trafalgāras laukumam, blakus jau slavenajam luksoforam ar netradicionālo pāru simbola attēlam, uzstādījuši vēl vienu – tā dod zaļo gaismu transpersonām.

Bet kas tad viņiem nepatīk parastajos luksoforos? Liekas, lūk taču tas, ideālais apzīmējums – rokas, kājas, galva un nekādu dzimuma pazīmju. Kā saka, bija dzimuma neitrāls līdz brīdim, kamēr tas nekļuva par trendu.

Savukārt pie kādas angļu skolas meitenes svārkos vienkārši sūta uz mājām pārvilkt tos uz biksēm. Neitrāla dzimuma formastērpu administrācija ieviesa tieši pirms mācību gada sākuma. Par meitenēm iestājās slavenais televīzijas raidījumu vadītājs Pīrs Morgans.

"Kā bijušais šīs skolas skolēns, vēlos paziņot, ka tas ir ellīgi nejēdzīgi. Viss šis neitrālā dzimuma ārprāts izgājis no kontroles. Ļaujiet meitenēm būt meitenēm, un zēniem būt zēniem," paziņoja viņš.

Ar to ārprāts nebeidzās. Nesen Bārbijas radītāji izlaida neitrāla dzimuma lelli. Komplektā ir vienlaikus divi apģērbu veidi un divas parūkas – īsa, priekš zēna, un ar gariem matiem. Acīmredzot, pēc autoru ieceres, bērns no sākuma izvēlēsies dzimumu rotaļlietai, un pēc tam jau tiks galā ar savu.

Ziņu lente
0