Politika

No Lisabonas līdz Vladivostokai: Makrons pārliecināts par Krievijas nākotni Eiropā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит президента РФ В. Путина во Францию
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas un Krievijas prezidenti apsprieda situāciju Sīrijā, jaunu "Normandijas četrinieka" samitu un klimata pārmaiņas

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc pārrunām ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu pauda pārliecību par Krievijas nākotni Eiropā, vēsta RIA Novosti.

Putina un Makrona pārrunas notika pirmdien Francijas dienvidos Bregansona fortā, Makrona vasaras rezidencē.

​Pirms tikšanās Makrons pastāstīja, ka pēc pārrunām būtu iespējams sagatavot "Normandijas četrinieka" samitu (Krievija, Francija, Vācija, Ukraina). Pats Putins norādīja, ka šim formātam nav alternatīvu.

"Esmu pārliecināts, ka Krievijas nākotne ir eiropeiska. Mēs ticam tādai Eiropai, kas stiepjas no Lisabonas līdz Vladivostokai," uzrakstīja Makrons savā lapā Twitter pēc tikšanās.

​Jāpiebilst, ka iepriekš Putins vairākkārt izvirzīja ideju veidot vienotu Eirāzijas ekonomisko un humanitāro telpu no Lisabonas līdz Vladivostokai.

Президент РФ Владимир Путин с президентом Франции Эммануэлем Макроном - Sputnik Latvija
Politika
Makrons anonsējis pārrunas ar Putinu

Vairāk nekā 3,5 stundas ilgajās pārrunās abu valstu līderi apsprieda situāciju Lībijā un pauda vēlmi turpināt ilgtermiņa stabilitātes izveidi un atjaunot kārtību valstī. Puses apsprieda arī Sīrijas jautājumu, un Makrons atzīmēja, cik liela nozīme ir tam, lai vienošanās par uguns pārtraukšanu Idlibas provincē, kas tika panākta tikšanās laikā Sočos, tiktu pilnībā ievērota.

Abu valstu vadītāji apsprieda arī ugunsgrēkus un mūžīgā sasaluma kušanu Sibīrijā, un Makrons apliecināja vēlmi turpināt kopīgo cīņu ar klimata pārmaiņām.

Putins paziņoja, ka Krievija atbalsta Francijas cīņu ar klimata pārmaiņām un uzskata par nepieciešamu saskaņot pūles šajā jomā.

"Kopīgs darbs cīņā ar klimata pārmaiņām ir nozīmīgs… Mēs visi ļoti labi saprotam, ka, nesaskaņojot pūles, efektīva rezultāta nebūs. Mēs esam gatavi tādam kopīgam darbam," teica Putins žurnālistiem pirms tikšanās ar Makronu.

​"Krievija ir saskārusies ar klimata pārmaiņu graujošajām sekām. Es priecājos par tās lēmumu sākt Parīzes Klimata konvencijas ratifikāciju. Tas ir spēcīgs simbolisks žests. Mums jāiet pa šo ceļu," teica Makrons.

Parīzes Klimata konvencija – pirmā globālā vienošanās klimata jautājumā, ko 2015.gada decembrī parakstīja 194 valstis. Tā paredz darbības plānu globālās sasilšanas savaldīšanai. Konvencija neparedz atteikšanos no fosilās degvielas un ogļskābās gazes izmešu ierobežošanu, taču visām pusēm jāveic pasākumi izmešu samazinašanai, tehnoloģiskajām pārmaiņām un adaptācijai klimata pārmaiņu apstākļiem.

Krievija ir parakstījusi Konvenciju, taču vēl nav to ratificējusi. 2017.gadā Tramps paziņoja, ka ASV izstājas no Parīzes konvencijas.

Ziņu lente
0