ASV izmēģinājušas spārnoto raķeti, ko aizliedza līgums INF

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš noskaidrojās, ka Vašingtona iekļāvusi budžetā līdzekļus vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izstrādei jau gadu pirms izstāšanās no līguma INF.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. ASV izmēģinājušas spārnoto raķeti, ko agrāk aizliedza Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF). Raķetes izmēģinājumi notikuši 18.augustā, ziņo RIA Novosti.

"Aizsardzības ministrija veikusi sauszemes bāzes konvencionālās (bez kodolgalviņas) konfigurācijas spārnotās raķetes darbības izmēģinājumus Sannikolasa salā, Kalifornijas štatā. Izmēģinājumu raķete tika palaista no mobilās starta iekārtas un precīzi trāpīja mērķī pēc vairāk nekā 500 kilometrus tāla ceļa," teikts Pentagona paziņojumā.

ASV Aizsardzības ministrija publicēja raķetes izmēģinājumu video ierakstu.

Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pastāstīja žurnālistiem, ka Vašingtona iekļāvusi budžetā līdzekļus vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izstrādei jau gadu pirms izstāšanās no līguma INF.

Ministrs uzsvēra, ka Krievija nav atteikusies no dialoga ar ASV.

Viņš atklāja, ka Krievija neplāno atbildēt simetriski, ja Eiropā un Āzijā neparādīsies amerikāņu raķetes, kas pārkāpj INF.

Līgums INF

Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju tika parakstīts 1987.gadā. Toreiz PSRS un ASV apņēmās iznīcināt visus attiecīgos sauszemes bāzes ballistisko un spārnoto raķešu kompleksus, neražot, neizmēģināt un neizvērst tos nākotnē.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
ASV sākušas izstrādāt lauztā līguma INF aizliegtās raķetes

2018.gada oktobrī ASV prezidents Donalds tramps paziņoja, ka Vašingtona izstājas no līguma un pārmeta Maskavai saistību pārkāpumu. Pie tam ASV nesniedza nekādus minēto pārkāpumu pierādījumus.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo deva Maskavai divus mēnešus, lai "atgrieztos" pie līguma noteikumu izpildes. Piemēram, ASV pieprasīja atteikties no raķetes 9М729 (SSC-8), kuras darbības rādiuss it kā pārkāpjot INF noteikumus.

Maskava norādīja, ka apsūdzības ir nepamatotas, un uzsvēra: raķete nav izstrādāta un izmēģināta attālumā, kas pārsniedz noteiktos ierobežojumus.

3.jūlijā Vladimirs Putins parakstīja likumu par INF apturēšanu. 2.augustā līgums pārtrauca darboties.

Ziņu lente
0