Krievija "tur pulveri sausu": Valsts dome pieņēmusi likumu par līguma INF apturēšanu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasЗдание Государственной Думы РФ на улице Охотный ряд в Москве
Здание Государственной Думы РФ на улице Охотный ряд в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts dome norādīja, ka Līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) apturēšana ir nepieciešama valsts nacionālo interešu aizsardzībai.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Krievijas Valsts domes deputāti apstiprinājuši likumu, kas paredz apturēt ar ASV noslēgtā līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju darbību. Lēmums pieņemts otrdien, 18. jūnijā, Krievijas parlamenta plenārsēdē, vēsta Sputnik Igaunija.

Президент РФ Владимир Путин на пленарном заседании V Международного арктического форума Арктика – территория диалога в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Putins iesniedza Valsts domē likumprojektu par INF līgumu: Eiropai piedāvā aizdomāties

Informācija Valsts domes vietnē liecina, ka iepriekš dokumenta projektu atbalstījušas visas domes frakcijas, Starptautisko lietu, Aizsardzības un drošības, kā arī Korupcijas apkarošanas komitejas.

Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins norādīja, ka Līgums INF apturēts ar mērķi aizsargāt Krievijas nacionālās intereses.

Viņš atgādināja, ka Krievijas Federācija darījusi visu iespējamo, lai saglabātu vienošanos, ko jau 1987. gadā parakstīja PSRS un ASV, jo tas garantēja globālo drošību visai pasaulei.

"Taču Amerikas Savienoto Valstu darbības novedušas pie šī Līguma pārkāpuma, un mūsu atkārtotie piedāvājumi saglabāt līgumsaistības nav vainagojušies panākumiem," atgādināja Volodins.

Pirms balsojuma plenārsēdē vārdu ņēma Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, kurš iepriekš iecelts prezidenta oficiālā pārstāvja postenī likumprojekta izskatīšanas ietvaros parlamentā. Viņš atgādināja, ka 2019. gada 2. februārī Vladimirs Putins uzdeva uzsākt zinātniski pētnieciskos un izmēģinājumu darbus pie vidēja darbības attāluma sistēmām.

Rjabkovs norādīja, ka tas jāveic, lai nepieciešamības gadījumā panāktu paritāti ar ASV potenciālu.

"Taču pie tam mēs atturēsimies no tamlīdzīgu līdzekļu izvēršanas jebkurā vietā, kamēr to nedarīs ASV," uzsvēra Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

"Es uzskatu, ka tā ir augstākā labas gribas un atbildības izpausme no mūsu puses. Taču pulveri mēs turam sausu un būsim gatavi, ja ASV izšķirsies par tālāku situācijas destabilizāciju un saasināšanu," piebilda Rjabkovs.

Iepriekš vēstīts, ka 2019. gada 1. februārī ASV vadība oficiāli paziņoja, ka aptur Līgumā INF minēto saistību izpildi. Maskava atbildēja simetriski – Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu ārlietu un aizsardzības ministriem apturēt Maskavas saistību izpildi.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija publicēja datus par INF aizliegtu raķešu ražošanu ASV

Mēnesi vēlāk, 4. martā valsts vadītājs parakstīja dekrētu, kurā norādīja: atbildes pasākumi tiks saglabāti līdz brīdim, kad Amerikas Savienotās Valstis novērsīs pieļautos minētā Līguma saistību pārkāpumus, vai līdz tā darbības pārtraukšanai.

Maija nogalē KF prezidents iesniedza Valsts domei apstiprināšanai likumprojektu, kas paredz Maskavas dalības apturēšanu INF. Saskaņā ar parlamenta apstiprināto likumu, tiesības pieņemt lēmumu par vienošanās darbības atsākšanu nodotas Krievijas prezidentam.

Ziņu lente
0