NATO ģenerālsekretārs paskaidrojis, kāpēc Krima iekļāvusies Krievijas sastāvā

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasАрт-выставка графических работ "Крым. Возвращение в родную гавань"
Арт-выставка графических работ Крым. Возвращение в родную гавань - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs atzīmēja, ka Krievija kļuvusi uzstājīgāka savā politikā un tai izdevies atgūt Krimu.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Krimas iekļaušanās Krievijas sastāvā ir lielvalstu konkurences pastiprināšanās rezultāts. Šādu viedokli paudis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, uzstājoties Karalienes Viktorijas universitātes Stratēģisko pētījumu centrā Jaunzēlandē. Viņa uzrunas teksts publicēts alianses vietnē.

Никитский ботанический сад в Крыму - Sputnik Latvija
ASV delegācija pastāstījusi par vizīti Krimā

Stoltenbergs atzīmēja, ka mūsdienās NATO dalībvalstis, kā arī Jaunzēlande biežāk saskaras ar globāla, nevis reģionāla rakstura problēmām. Vienu no galvenajiem izaicinājumiem veido lielvalstu sacensības.

"Mēs redzam to sekas no Krimas (..) līdz Ziemeļkorejai, no Sīrijas līdz Dienvidķīnas jūrai," Stoltenberga teikto citēja RIA Novosti.

Viņš pauda pārliecību, ka "lielvalstu augošā sāncensība, uzstājīgāka Krievija vērš spiedienu pret noteikto pasaules kārtību, pēdējais piemērs – INF noriets".

Stoltenbergs atzīmēja, ka Krievija kļuvusi uzstājīgāka savā politikā un tai izdevies atgūt Krimu. Pēc viņa domām, Maskava turklāt turpinājusi paplašināt militāro potenciālu un iezīmējusi klātbūtni Tuvajos Austrumos.

Kā nākamo globālo problēmu viņš nosauca Ķīnas ekonomiskās un politiskās ietekmes pieaugumu. Par globāla mēroga izaicinājumiem Stoltenbergs uzskata terorismu un kiberdrošību.

Iepriekš, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski, Stoltenbergs apliecināja, ka alianse neplāno atzīt Krimas "nelikumīgo aneksiju".

Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ĀM izsmēja ASV "Krimas deklarāciju"

"NATO stingri atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību. Sabiedrotie neatzīst un neatzīs Krievijas nelikumīgo Krimas aneksiju," paziņoja NATO ģenerālsekretārs.

Krima atgriezās Krievijas sastāvā pēc tautas referenduma 2014. gadā, kurā 96,77% republikas iedzīvotāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju atbalstīja atgriešanos Krievijā.

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi: Krimas iedzīvotāji demokrātiski, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem izvēlējās Krieviju. KF prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka pussalas piederības jautājumā ir pielikts punkts.

Ziņu lente
0