Politika

Krievijas ĀM izsmēja ASV "Krimas deklarāciju"

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasЗдание МИД РФ
Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ĀM pārstāvji piedāvāja Valsts departamentam un tā vadītājam Maikam Pompeo izlaist "Ukrainas deklarāciju".

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Krievijas ĀM pārstāvji Simferopolē savā Twitter komentēja ASV Senāta Krimas deklarāciju, vēsta Sputnik Lietuva.

Krievijas diplomāti ieteica ASV Valsts departamentam un iestādes vadītājam Maikam Pompeo izlaist "Ukrainas deklarāciju" un aizliegt ukraiņiem iebraukt Krimā. Iestādē paziņoja, ka kopš 2018. gada sākuma pussalu apmeklējuši vairāk nekā 600 tūkstoši kaimiņvalsts iedzīvotāju.

"Valsts departaments un valsts sekretārs Pompeo, neaizmirstiet publicēt "Ukrainas deklarāciju", kas aizliegtu ukraiņiem apmeklēt Krievijas Krimu," — uzrakstīja ārpolitikas iestādes pārstāvji.

"Krimas deklarācija"

ASV Valsts departaments trešdien publicēja "Krimas deklarāciju". Tas ir formāls dokuments, kas nosaka Krimas neatzīšanu par Krievijas daļu kā ASV oficiālo politiku.

Заместитель председателя комитета Государственной Думы РФ по международным делам Алексей Чепа - Sputnik Latvija
KF deputāts: Krimas pievienošanās Krievijai nav salīdzināma ar Baltijas iestāšanos PSRS

Krimas parlamenta vicespīkers Jefims Fikss nosauca dokumentu par "muļķošanos". Tāpat viņš atzīmēja, ka Vašingtonai vienalga nāksies rēķināties ar Krievijas pozīciju, jo tā spēlē vadošo lomu miera un drošības nodrošināšanā.

Krima tika iekļauta Krievijas sastāvā 2014. gada martā, saskaņā ar referenduma rezultātiem, kurš tika sarīkots pēc valsts apvērsuma Kijevā. Absolūtais iedzīvotāju vairākums (95%) nobalsoja par atkalapvienošanos ar Krieviju. Daudzi Ukrainas un rietumvalstu pārstāvji dēvē Krimas teritoriju par okupētu.

Maskava vairākkārt atgādinājusi par to, ka iedzīvotāji nobalsojuši par atkalapvienošanos ar Krieviju demokrātiskā ceļā, atbilstoši starptautiskā likuma normām. Vladimirs Putins un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ziņoja par to, ka Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski".

Ziņu lente
0