Nīderlandes žurnālists atklāja Rietumiem neērtās "MH17 lietas" detaļas

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasКрушение малайзийского Boeing на Украине
Крушение малайзийского Boeing на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālista no Nīderlandes Maksa van der Verffa jaunā dokumentālā filma, kurā prezentētas Malaizijas varasiestāžu un reisa MH17 katastrofas aculiecinieku liecības, izgaismo Ukrainas un Rietumiem netīkamas 2014. gada traģēdijas detaļas.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Kāds ir virs Donbasa notriektā Boeing "melno kastu" liktenis un kāpēc rietumvalstis nav ieinteresētas MH17 katastrofā patieso vainīgo meklējumos – uz šiem un citiem jautājumiem centās atbildēt holandiešu žurnālists Makss van der Verffs savā jaunajā dokumentālajā filmā.

Van der Verffs jau vairākus gadus veic neatkarīgu žurnālistu izmeklēšanu par Malaizijas Boeing (reiss MH17) katastrofas iemesliem debesīs virs Donbasa. Savā jaunajā 28 minūšu dokumentālajā filmā viņš sniedza jaunas ziņas par katastrofu, kas pilnībā diskreditē Starptautiskās izmeklēšanas grupas (JIT) oficiālos secinājumus, kura katastrofā apsūdzēja Krieviju.

Pārrunu ieraksti ir viltojums

Tostarp viņa filmā tiek minēti Malaizijas premjera Mahazira bin Mohamada, bijušā Malaizijas valdības izmeklēšanas grupas vadītāja virsnieka Mohamada Sakri, kā arī vairāku ekspertu liecības.

Голландские эксперты осматривают место крушения малайзийского самолета - Sputnik Latvija
Boeing reisa MH17 katastrofas lietā parādījušies apsūdzētie

Piemēram, Akašs Rozens, Malaizijas firmas OG IT Forensic Services digitālās ekspertīzes vecākais izmeklētājs, apgalvo, ka lietā figurējošie pārrunu ieraksti tika pakļauti acīmredzamai montāžai. Šādu secinājumu viņš ir izdarījis balsoties uz to, ka trokšņu līmeņi ierakstos atšķiras, savukārt daži audioierakstu fragmenti vispār ir pazuduši. Viņam piekrīt vācu analītiķis Normans Riters, kurš arī apšauba ierakstu patiesīgumu.

Savā dokumentālajā filmā van der Verffs tāpat pievērš skatītāju uzmanību faktam, ka šo ierakstu avots ir Ukrainas Drošības dienests (UDD). Par to jūnijā preses konferencē paziņoja Nīderlandes Nacionālā kriminālās izmeklēšanas dienesta vadītājs Vilberts Paulissens.

"Melnās kastes" nācās aizsargāt

Tāpat noskaidrojās, ka MH17 "melnajām kastēm" centās piekļūt ASV un Ukraina. Par to kameras priekšā pastāstīja Malaizijas virsnieks Mohamads Sakri, pēc kura sacītā, viņš bija spiests slepus izbraukt uz Doņecku, jo Ukrainas varasiestādes atteicās laist viņu katastrofas vietā. Viņam izdevās iegūt "melnās kastes" agrāk, nekā tās bija nonākušas Austrālijas, Nīderlandes un Ukrainas bruņoto pārstāvju rokās.

Pēcāk, pēc Sakri sacītā, pie viņa vērsās gan Ukrainas valdības pārstāvji, gan Amerikas specdienesti ar prasību nodot viņiem "melnas kastes", taču viņš atbildēja ar atteikumu.

Apsūdzēt Krieviju par jebkuru cenu

Savukārt Malaizijas premjerministrs Mahazirs bin Mohamads intervijā norādīja, ka ASV, Nīderlande un Austrālija absolūti nav ieinteresēta katastrofas patieso iemeslu izmeklēšanā. Pēc viņa sacītā, šīs valstis jau ir izlēmušas visu vainu par traģēdiju uzvelt Krievijai, taču Malaizija šādam notikumu skaidrojumam nevar piekrist.

Сотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777 - Sputnik Latvija
Malaizijas premjers kritizēja MH17 lietas pret Krieviju vērsto raksturu

Tāpat Mohamads uzsvēra lēmuma netaisnīgumu un dīvainību iekļaut Malaiziju Starptautiskajā izmeklēšanas grupā vien pēc pusgada kopš tās izveidošanas brīža. Viņš norādīja, ka tā kā lidmašīna piederēja Malaizijai un tās pasažieru vidū bija daudz Malaizijas pilsoņu, tad būtu dabiski kopš pašas pirmās dienas uzaicināt viņa valsti piedalīties izmeklēšanā. "Taču viņi vienkārši ignorēja mūs," pateica premjers.

Tāpat filmā tiek sniegtas tiešo traģēdijas aculiecinieku liecības. Piemēram, mazāk nekā divu kilometru attālumā no katastrofas vietas dzīvojošā Valentīna Kovaļenko norādīja, ka raķete, kura iznīcināja Boeing, tika palaista no Stepanovkas ciema puses, ko kontrolēja Ukrainas armija.

MH17 traģēdija

2014. gada 17. jūlijā pie Doņeckas cieta katastrofā Malaizijas Boeing 777, kas devās reisā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Tajā bija 298 cilvēki. Viņi visi gāja bojā.

Kijeva katastrofā apsūdzēja zemessargus, taču tie apgalvoja, ka viņu rīcībā nav līdzekļu, kas ļautu notriekt gaisa kuģi tādā augstumā.

Krievijas Aizsardzības ministrijas brīfings - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība atbildējusi uz Krievijas iesniegtajiem datiem par MH17 katastrofu

Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT) iepazīstināja ar reisa MH17 Boeing katastrofas izmeklēšanas provizoriskajiem rezultātiem. Starptautiskā izmeklēšana apgalvo, ka Malaizijas Boeing notriekts ar ZRK "Buk", kas piederējis KF BS 53. zenītraķešu brigādei no Kurskas. Komplekss esot ievests Donbasā, bet pēc tam — atkal nogādāts Krievijā.

Maskava norādīja, ka JIT apsūdzības nav pierādītas, izmeklēšana — subjektīva un vienpousēja. Krievijas AM dati liecina, ka visas raķetes, kuras dzinēju demonstrējusi Holandes komisija, utilizētas pēc 2011. gada. Turklāt koncerna "Almaz-Antej", vadošā PGA sistēmu ražošanas uzņēmuma eksperti apstiprināja: Boeing notriekts no teritorijas, ko kontrolēja Ukrainas armija.

Ziņu lente
0