Malaizijas premjers kritizēja MH17 lietas pret Krieviju vērsto raksturu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasСотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777
Сотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēki, kuri izmeklē Malaizijas Boeing katastrofu Ukrainā, patieso traģēdijā vainīgo meklēšanas vietā koncentrējas uz to, lai par jebkādu cenu uzveltu vainu Krievijai, uzskata Malaizijas premjerministrs Mahatirs bin Mohamads.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Malaizijas Boeing katastrofas Ukrainā izmeklēšana ir pārlieki politizēta – tas, ka MH17 lidmašīnu notrieca zenītraķešu kompleksa "Buk" raķete, nepierāda Krievijas vainu, jo tāds pats bruņojums ir gan Donbasa zemessardzei, gan ukraiņiem, paziņoja Malaizijas premjerministrs Mahatirs bin Mohamads, vēsta Sputnik Igaunija.

Malaizijas varasiestādes piekrīt Starptautiskās izmeklēšanas grupas (JIT) ziņojumam, taču tikai līdz brīdim, kad tā autori noveļ vainu uz Krieviju, vēsta Malay Mail ar atsauci uz valsts premjerministru Mahatiru bin Mohamadu.

Сотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777 - Sputnik Latvija
Holandē pieļāva, ka aviokatastrofā Donbasā vainojama Ukraina

"Viņi apsūdz Krieviju, bet kur ir pierādījumi? Mēs zinām, ka raķete, kura notrieca lidmašīnu, bija Krievijas tipa raķete, taču tā varēja būt izgatavota arī Ukrainā," paziņoja viņš.

Tāpat Mohamads atgādināja, ka Malaizīju kaut kāda nesaprotama iemesla dēļ nepielaida Malaizijas Boeing "tumšo lādīšu" izpētei. "Mēs nezinām, kāpēc mūs atstādināja no izmeklēšanas, taču no sākta gala mēs tajā saskatām pārāk daudz politikas, ideja bija nevis tajā, lai noskaidrotu, kā tas noticis, bet gan, izskatās, lai pacenstos uzvel vainu krieviem," norādīja valdības vadītājs.

"To nevar nosaukt par neitrālu ekspertīzi," pateica Malaizijas premjerministrs.

Kā jau iepriekš stāstīts, Malaizijas aviolīniju Boeing 777, kurš lidoja reisā MH17 no Amsterdamas uz Kualalumpuru, nogāzās 2014. gada 17. jūlijā konflikta zonā starp ukraiņu karavīriem un Doņeckas Tautas Republikas (DTR) zemessargiem. Bojā gāja visi 298 cilvēki, kas atradās uz klāja.

Krievijas Aizsardzības ministrijas brīfings - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība atbildējusi uz Krievijas iesniegtajiem datiem par MH17 katastrofu

Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT) apgalvo, ka lidmašīnu notriekusi raķete, kura tika palaista no Krievijai piederoša zenītraķešu kompleksa "Buk", no teritorijas, kuru kontrolē zemessargi.

Taču, saskaņā ar Krievijas militāro ekspertu secinājumiem, raķete esot palaista no teritorijas, kuru kontrolēja Ukrainas armija.

2018. gada septembrī Krievijas Aizsardzības ministrija prezentēja dokumentālus pierādījumus tam, ka Malaizijas Boeing notrieca PSRS laikos kādai no zenītraķešu brigādēm Ukrainas teritorijā piegādātā raķete. Pēc Padomju Savienības sabrukuma šī vienība tika iekļauta Ukrainas armijas sastāvā.

Krievijas ĀM vairākkārt uzsvēra, ka Maskavai ir pamats apšaubīt izmeklēšanas grupas JIT secinājumu objektivitāti. Ministrija norāda, ka Krievija uzskata tās metodes par necaurspīdīgām, un norāda uz svarīgas Krievijas sniegtās informācija ignorēšanas nepieļaujamību.

Ziņu lente
0