Boeing reisa MH17 katastrofas lietā parādījušies apsūdzētie

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasГолландские эксперты осматривают место крушения малайзийского самолета
Голландские эксперты осматривают место крушения малайзийского самолета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Malaizijas Boeing katastrofā netālu no Doņeckas gāja bojā 298 cilvēki. Izmeklēšana apgalvo, ka lidmašīna notriekta ar zenītraķešu kompleksu "Buk".

RĪGA, 20. jūnijs - Sputnik. Par Malaizijas Boeing katastrofu pie Doņeckas 2014.gadā apsūdzēti četri cilvēki – par to liecina starptautiskās izmeklēšanas grupas paziņojums. Izmeklētāji uzskata, ka trīs Krievijas un viens Ukrainas pilsoņi: Igors Girkins, Sergejs Dubinskis, Oļegs Pulatovs un Leonīds Harčenko nogādājuši Donbasā iekārtu "Buk" ar mērķi notriekt lidmašīnu.

Сотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777 - Sputnik Latvija
Malaizijas premjers kritizēja MH17 lietas pret Krieviju vērsto raksturu

Izmeklēšanas versija liecina, ka Girkins, bijušais pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas aizsardzības ministra vietnieks "bijis tiešos sakaros ar Krieviju", viņam bija pakļauts izlūkošanas dienesta priekšnieks Dubinskis un viens no vienību vadītājiem – Harčenko, bet Pulatovs bija Dubinska vietnieks. Izmeklēšana paziņoja, ka izsniegs starptautiskos orderus aizdomās turamo arestam un lūgs viņus nopratināts.

Ziņu aģentūra RIA Novosti norādīja, ka četru nosaukto pilsoņu vainas pierādījumam izmeklēšana izmantojusi informāciju no apšaubāmiem avotiem, piemēram, fotogrāfijas no sociālajiem tīkliem, Girkina intervijas fragmentus un ziņas no interneta.

Viens no lietas figurantiem – Girkins (Strelkovs) pastāstīja radio Business FM ēterā, ka zemessargi nav saistīti ar Boeing katastrofu Donbasā, taču starptautiskās izmeklēšanas grupas pārstāvji ar viņu nesazinājās. Girkins uzsvēra, ka neplāno piedalīties tiesas sēdē.

Izmeklēšanas grupas pārstāvis informēja, ka tiesvedība reisa MH17 katastrofas lietā sāksies nākamā gada 9.martā Nīderlandē, neatkarīgi no tā, vai sēdē piedalīsies apsūdzētie.

Сотрудники миссии ОБСЕ и эксперты работают на месте крушения малайзийского Boeing 777 - Sputnik Latvija
Holandē pieļāva, ka aviokatastrofā Donbasā vainojama Ukraina

Krievijas Valsts domē aviokatastrofas izmeklēšanas rezultātus nosauca par "neprofesionālisma kalngaliem". Parlamenta apakšpalātas vicespīkers Pjotrs Tolstojs uzsvēra, ka "izmeklēšana" balstās uz apšaubāmām publikācijām sociālajos tīklos. "Neviena pierādījuma vai fakta. Neviena! Nav pat acīmredzamākā – "melno kastu" atšifrējuma," deputāts uzrakstīja Facebook.

Kompānijas Malaysia Airlines pasažieru laineris Boeing 777, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, nogāzās 2014. gada 17. jūlijā pie Doņeckas. Uz klāja atradās 298 cilvēki, visi gāja bojā.   

Kijeva katastrofā apsūdzēja zemessargus, taču tie apgalvoja, ka viņu rīcībā nav līdzekļu, kas ļautu notriekt gaisa kuģi tādā augstumā.

Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT) iepazīstināja ar reisa MH17 Boeing katastrofas izmeklēšanas provizoriskajiem rezultātiem. Starptautiskā izmeklēšana apgalvo, ka Malaizijas Boeing notriekts ar ZRK "Buk", kas piederējis KF BS 53. zenītraķešu brigādei no Kurskas. Maskava to kategoriski noliedza.

Krievijas Aizsardzības ministrija pēc raķetes atlūzu izpētes atslepenoja datus par tās ražotāju un tālāko atrašanās vietu. Šī informācija pierāda – raķete nav palaista no Krievijai piederoša "Buk".

Krievijas Aizsardzības ministrijas brīfings - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība atbildējusi uz Krievijas iesniegtajiem datiem par MH17 katastrofu

AM norādīja, ka pret Krieviju vērstās apsūdzības par vainu Malaizijas Boeing katastrofā nav pamatotas un rada nožēlu, turklāt izmeklēšana ir subjektīva un vienpusīga.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Maskava var atzīt izmeklēšanas rezultātus tikai gadījumā, ja pilnvērtīgi piedalīsies izmeklēšanā. Viņš atzīmēja, ka Krievija jau sākotnēji piedāvājusi sadarbību izmeklēšanā, taču tai nav sniegta piekļuve. Pie tam izmeklēšanas darbā piedalās Ukraina, lai arī Kijeva pārkāpusi starptautiskos noteikumus un nav slēgusi gaisa telpu virs teritorijas, kurā norisinās karadarbība.    


Ziņu lente
0