Ukrainas gāzes kompānijas vadītājs sūdzējies par uzņēmuma finansiālo stāvokli

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma "Naftogaz" izpilddirektors Andrejs Koboļevs pastāstīja, ka minimālais līdzekļu atlikums kontā ietekmēs gāzes iepirkumu un citus nākamgad ieplānotos projektus.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Ukrainas uzņēmumam "Naftogaz" 2018. gadā izveidojušies negatīvi naudas plūsmas rādītāji, un nākamo gadu tas sāks ar minimāliem līdzekļiem savos kontos, kas apgrūtinās gāzes iepirkumu apkures sezonas "karstumā". Par to savā lapā Facebook pastāstīja "Naftogaz" izpilddirektors Andrejs Koboļevs, vēsta Sputnik Lietuva.

Pēc viņa domām, tas ietekmēs ne tikai iepirkumus, bet arī apdraudēs virkni citu projektu, kas saistīti ar gāzes ieguvi un valsts gāzes transporta sistēmas modernizāciju.

Kā vienu no problēmām A.Koboļevs nosauca to, ka "Naftogaz" pārdod gāzi zem tirgus cenām, pie tam Ukrainas valdībai nāktos kompensēt zaudējumus, taču, pēc uzņēmuma vadītāja teiktā, tas nav izpildīts.

"Kopumā mēs redzam, ka 2019. gadā mūs gaida likviditātes deficīts 35,2 miljardu grivnu (aptuveni 1,12 miljardi eiro) apmērā," – secināja uzņēmuma izpilddirektors.

Decembra vidū tika ziņots, ka importētās dabasgāzes vidējā cena Ukrainai sasniegusi rekordlielu rādītāju. Cena par tūkstoti kubikmetru degvielas novembrī sasniedza 339,21 dolāru (299,82 eiro).

Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Sastāvējusies prece. "Turcijas straumes" dēļ Ukrainas gāzesvads krītas cenā

Iepriekš Ukrainas parlamenta deputāts no "Petro Porošenko bloka" Leonīds Kozačenko ieteica izsolīt "Naftogaz" milzīgo parādu dēļ, vēstīja RIA Novosti.

Diskusijā "Ukrainas enerģētiskā drošība. Ārpolitiskās prioritātes" politiķis atzīmēja, ka uzņēmuma parāda dzēšanai būs nepieciešami vismaz trīs gadi, bet, pārdodot valsts kompāniju, Kijeva uzlabošot valsts finansiālo stāvokli un dzēsīšot parādus.

"Ja šeit ieradīsies lielās transnacionālās kompānijas, trīs gadu laikā (kompānijas – red.) cena var kristies pat divkārt, mēs nevaram to pieļaut. Pašlaik mums ir monopols 76% apmērā, bet mums vajadzīgi vismaz 80%. Pēc tam mēs palielināsim šīs kompānijas kapitalizāciju un pārdosim to," – skaidroja deputāts.

Kozačenko ir pārliecināts, ka Kijeva var iegūt "milzīgu naudu" par "Naftogaz", un tas būs "izdevīgi ukraiņiem".

Газовая плита - Sputnik Latvija
Naftogaz: Ukrainas GTS pagaidām neviens nevēlas pirkt

Pēc 2014. gada notikumiem Ukrainā valsts ekonomikā sākusies lejupslīde – valsts ārējais parāds pieaug, rūpniecības svarīgākās nozares neattīstās, tiek slēgti uzņēmumi.

Ekonomikas atbalstam Ukrainas valdība vērsusies Starptautiskajā valūtas fondā, taču kredīta izniegšanai organizācija izvirzīja virkni prasību, kas negatīvi iespaido ukraiņu dzīvi. Viens no pēdējiem – gāzes cenu paaugstināšana iedzīvotājiem par 23,5%.

Kopš novembra ukraiņi spiesti maksāt 8,5 tūkstošus grivnu (270 eiro) par tūkstoš kubikmetriem.

Ziņu lente
0