ASV aicina "Ziemeļu straumes 2" dalībniekus pamest projektu

© © Nord Stream 2Трубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējais pret Krieviju vērstais Vašingtonas paziņojums skara "Eiropas drošības" tematu sakarā ar projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu.

RĪGA, 11. decembris – Sputnik. Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" rada "draudus Eiropas drošībai", tāpēc visiem projekta dalībniekiem no tā ir jāizstājas. Šādu paziņojumu brīfingā pirmdien izteica Frensis Fenons, ASV valsts sekretāra palīgs enerģētisko resursu jautājumos.

"ASV opozīcija "Ziemeļu straumei 2" balstās uz mūsu raizēm, ka gāzesvada rada plašus ģeostratēģiskus draudus Eiropas drošībai," - citē Fenona paziņojumu RIA Novosti.

Valsts departamenta pārstāvis atgādināja ASV pozīciju, kuras galvenā doma ir, ka "Ziemeļu straume 2" ir "politisks instruments", ar kura palīdzību Maskava vēlas "izdarīt spiedienu uz Eiropu".

"Mēs aicinām visas puses izstāties no projekta," - paziņoja Fenons.

Pēdējā laikā Vašingtona cenšas pretoties gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projekta īstenošanai. Kā nesen apgalvoja ASV vēstnieks Eiropas Savienībā Gordons Sondlends, gāzesvada atklāšana "nostādīs Eiropu aizskaramā stāvoklī".

"Kad eiropieši kļūst aizskarami, tad ASV arī kļūst aizskaramas. Mēs nevēlamies, lai ziemā krīzes dēļ atslēgtos gāze," pateica amerikāņu diplomāts.

Viņš uzsvēra, ka Savienotās Valstis nevēlas, lai eiropieši nonāktu šādā situācijā.

Кандидат от Христианско-демократического союза (ХДС) на пост председателя партии Йенс Спан - Sputnik Latvija
Iespējamais Merkeles amata pēctecis neizslēdz Vācijas izstāšanos no "Ziemeļu straumes 2"

"Ja Eiropas Savienība nesapratīs šo loģiku, tad ASV prezidents varētu izmantot daudz citu instrumentu – es tagad tos neuzskaitīšu, – lai apturētu šo projektu," paziņoja Sondlends.

 Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes cauruļvadu izbūvi no Krievijas līdz Vācijai pāri Baltijas jūrai. To kopējā jauda sasniegs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Ukraina un ASV iebilst pret projekta īstenošanu, jo ņem vērā savas intereses. Kijeva ir satraukusies par to, ka pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma zaudēs Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, bet Vašingtona cer piegādāt Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi.

Pret projektu iebilst arī Lietuva, Latvija un Polija. Šo valstu vadība uzskata, ka projekts esot "politisks".

Krievija jau vairākkārt aicinājusi neuzskatīt gāzesvadu par politiskā spiediena instrumentu un uzsvērusi, ka uzskata to tikai par ekonomisku projektu.

Ziņu lente
0