ASV izdomāja, kā Eiropai atteikties no Krievijas energoresursiem

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasASV kongresa ēka. Foto no arhīva
ASV kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā norādīja viens no likumprojekta izstrādātājiem, palīdzība Amerikas sabiedrotajiem ļaus Vašingtonai "sagraut Krievijas kontroli pār Eiropu".

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Amerikas senatori prezentējuši likumprojektu, kurā paredzēts, ka ASV piešķirs miljardu dolāru Eiropas enerģētikas projektu finansēšanai ar mērķi palīdzēt Eiropai diversificēt enerģētiku, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz aģentūru Bloomberg.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politika
Latvija nobažījusies, ka "Ziemeļu straume 2" varētu radīt ES un ASV strīdu

Kā norāda pati aģentūra, iniciatīva palīdzēs Eiropai "pretoties Krievijas ietekmei".

Likumprojektu izstrādājuši demokrāts Kriss Mērfijs un republikānis Rons Džonsons.

Pēc Mērfija sacītā, vairums Eiropas valstu paļaujas uz Krievijas energoresursiem. Senators uzsvēra, ka, palīdzot sabiedrotajiem, Vašingtona "sagraus Krievija kontroli pār Eiropu".

ASV enerģētikas politika

Energoresursu piegādes visai pasaulei ir viens no svarīgākajiem punktiem Amerikas administrācijas dienas kārtībā. Jūlija vidū Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers vienojās ar Amerikas prezidentu Donaldu Trampu par sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) importa palielināšanu Eiropā.

Turklāt Junkers atbalstīja terminālu celtniecību SDG iegādei, ja tiks nodrošināta konkurētspējīga cena. Taču projektu finansēs ES.

Vašingtona ar SDG palīdzību plāno konkurēt ar Krieviju – energoresursu piegādes līderi – Eiropas tirgū. Amerikas administrācijā apgalvo, ka viņiem ir tikai tie labākie nolūki – diversificēt ES tirgu un neļaut Maskavai izmantot energoresursu piegādes "kā spiediena veidu uz Eiropas partneriem".

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Putins: Eiropai ir vajadzīga "Ziemeļu straume 2", sava gāze viņiem iet uz beigām

Tāpat ASV iestājas pret "Ziemeļu straume 2" projekta īstenošanu, apgalvojot, ka tas padarīšot Eiropu "atkarīgu no Krievijas energoresursiem". Tostarp, Amerikas varasiestādes kritizē Vāciju, kura piedalās projektā.

Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka šāda veida izteicieni "neatbilst patiesībai", un ka "nekādas Vācijas atkarības no Krievijas neesot, un vēl jo vairāk enerģētikas jautājumos".

Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka gāzesvads nav jāpolitizē un nav jāuztver kā ietekmes instruments. Kā norādīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, "Ziemeļu straume 2" ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts.

Ziņu lente
0