Business Insider: latvieši bēg no Lielbritānijas

CC0 / pxhere / Vīrietis ar čemodānu
Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā latviešu un lietuviešu kļūst arvien mazāk, savukārt rumāņu, bulgāru un darba migrantu no ne Eiropas valstīm – arvien vairāk.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Palielinās pierādījumu skaits tam, ka tuvojošais Brexit liek strādniekiem no ES pamest Lielbritāniju, raksta Business Insider.

Otrdien Lielbritānijas Nacionālais statistikas dienests (ONS) publicēja savu ikmēneša atskaiti par Lielbritānijas darba tirgus stāvokli. Šajā ziņojumā tika iekļauti ne vien dati par strādājošo un bezdarbnieku skaitu, kā arī par algu līmeni, bet arī dati par strādnieku skaitu valstī no ES. Un skaitļi liecina, ka visā statistikas apkopošanas laikā Eiropas strādnieki vēl nekad nav pametuši Lielbritāniju tik strauji.

Уборка капусты в Великом Новгороде - Sputnik Latvija
Latvietis Anglijā: fermā pelnu līdz 6000 eiro, mājās neatgriezīšos

Salīdzinot ar pērnā gada laika posmu no aprīļa līdz jūnijam, šogad Lielbritānijā kļuvis par 86 tūkstošiem mazāk strādnieku no ES. Kopumā valstī strādā 2 miljoni 280 tūkstoši ES pilsoņi, tādēļ šis kritums neliekas ievērojams, taču, kā precizē ONS, tas ir lielākais samazinājums kopš 1997. gada, kad statistikas dienests sāka apkopot šos datus.

It sevišķi ātri un masveidīgi Lielbritāniju pamet strādnieki no tā dēvētajām A8 valstīm — Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas. Pēc tam, kad šīs valstis iestājās ES 2004. gadā, viņu pilsoņi devās pelnīt naudu uz lielākām valstīm ar veiksmīgākām ekonomikām, tādām kā Lielbritānija, Francija un Vācija. Pēdējā gada laikā Lielbritānijā to skaits kļuvis mazāks par 117 tūkstošiem.

Tikmēr Bulgārijas un Rumānijas pilsoņi ne vien nebrauc prom, bet arī ierodas valstī: laika posmā no 2018. gada aprīļa līdz jūnijam viņu skaits sasniedza rekordlielu 391 tūkstoti cilvēku.

Kaut gan ONS savā atskaitē ne vārdu neminēja par Brexit, grupas, kuras iestājas pret izstāšanos no ES, nekavējoties izskaidroja Eiropas strādnieku izceļošanu ar neizbēgamo "šķiršanos" no Eiropas Savienības.

Съедобный гриб - шампиньон - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina lasīt sēnes Īrijā

"Šie ES pilsoņi apkopj mūsu slimniekus, rūpējas par mūsu vecmāmiņām un ne vectēviem un palīdz Lielbritānijai kļūt produktīvākai un plaukstošākai, taču valdība paceļ paceļamo tiltu, un tūkstošiem cilvēku raizējas par savu nākotni," teikts Best of Britain grupas paziņojumā.

Tāpat vērt atzīmēt, ka strādnieku skaits no valstīm, kuras neatrodas ES, pieaudzis par 74 tūkstošiem, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn.    

Ziņu lente
0