Latvijas iedzīvotājus aicina lasīt sēnes Īrijā

© pixabayСъедобный гриб - шампиньон
Съедобный гриб - шампиньон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas darba devēji nopietni noraizējušies par to, ka īru kompānijas pievilcīgas vakances varētu sekmēt darbaspēka aizplūšanu no valsts.

RĪGA, 30. novembris — Sputnik. Sēņu audzētāji no Īrijas – kooperatīvs CMP Mushroom plāno meklēt darbiniekus Latvijā, raksta rus.db.lv. No 1. līdz 8. decembrim īru kompānijas pārstāvji apmeklēs piecās Latvijas pilsētas: Jēkabpili, Rēzekni, Alūksni, Balvus un Gulbeni.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Atvieglo ieceļošanas nosacījumus augsta līmeņa speciālistiem, lai risinātu darbaspēka trūkumu

Par sēņu lasīšanu un iepakošanu viņi sola maksāt darbiniekiem vismaz 9,25 eiro stundā, un nodrošina 40 — 50 stundu darba nedēļu. Tādējādi bruto alga varētu sasniegt 2 tūkstošus eiro mēnesī.

Latvijas Darba devēju konfederācija bažījas, ka tik liela alga varētu piesaistīt arī kvalificētus darbiniekus, bet viņu aizbraukšana uz Īriju kļūstu par lielu triecienu reģioniem, kur jau trūkst darbaspēka.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) bija atbildēja uz pārmetumiem par īru kompānijas vakanču izvietošanu savā mājaslapā.

"Publicēt darba piedāvājumus, kas nāk no citām Eiropas valstīm, tā ir pilnīgi normāla prakse, jo arī mūsu Latvijas darba devēji izmanto Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) pakalpojumus, publicējot savas vakances citās valstīs," — paskaidroja NVA EURES projektu vadītāja Līga Baufale.

"Sēņu novākšana, sēņu iepakošana ir ārkārtīgi smags darbs. Parasti mēs aicinām darba devēju stāstīt par darba apstākļiem, ka var rasties kādi veselības traucējumi, alerģiju riski," — pauda NVA pārstāve.

Tomēr pastāv bažas, ka lielākā alga varētu kļūt par pietiekamu motīvu aizbraukšanai uz Īriju, kur sēņu saimniecību darbiniekiem sola arī dzīvošanu kopmītnēs par 50 eiro nedēļā, palīdzību pārcelšanās, turklāt neprasot angļu valodas zināšanas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis komentējot situāciju, atzīmējis, ka Latvija nevar liegt īru uzņēmumam vervēt strādniekus.

"Eiropas Savienība uzliek zināmas lietas, ko mēs nevaram ietekmēt. Mēs nevar pateikt īriem, – jūs te nenākat, nevervējat. Mēs arī tāpat varam citur meklēt pēc darbaspēka," — teica premjers.

Pēc viņa teiktā, situācija ir paradoksāla, jo Latvijā trūkst darba vietas, taču precizējis, ka trūkst darbavietas tur, kur cilvēkam ir kādas iemaņas, zināšanas.

"Izšķirošais vārds ir mobilitāte, – mēs gribam, lai mums cilvēki būtu tur, kur ir darbs, lai vēl vairāk varam aicināt mūsu cilvēkus atpakaļ. Darba algas jau pakāpeniski sāk izlīdzināties," — piebilda Kučinskis.

Ziņu lente
0