Nīderlande atbalstījusi vienošanos ar Kijevu par MH17 lietas tiesu

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasMalaizijas pasažieru lainera Boeing 777 notriekšana 2014. gada vasarā Donbasā
Malaizijas pasažieru lainera Boeing 777 notriekšana 2014. gada vasarā Donbasā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dokuments sniedz Holandei tiesības rīkot tiesu lietā par aviokatastrofu. Visticamāk, klausīšanās notiks Hāgā.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Nīderlande atbalstījusi vienošanos ar Ukrainu par atbildīgo tiesas vajāšanas atvieglošanu sakarā Malaizijas pasažieru lainera Boeing 777 notriekšanu 2014. gada vasarā Donbasā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz aģentūru France Press.

Malaizijas Boeing 777 avārijas vieta - Sputnik Latvija
Par uzbrukumu Boeing Ukrainā aizdomās turētais pilots izdarījis pašnāvību

Izdevums vēsta, ka vienošanās par starptautisko tiesu sadarbību parakstīja pērnā gada jūlijā Ukrainas tieslietu ministrs Pāvels Petrenko un toreizējais Nīderlandes drošības un tieslietu ministrs Stefs Bloks. Dokuments sniedz Holandei tiesības rīkot tiesu lietā par aviokatastrofu.

Vienošanās tika atbalstīta otrdien. Saskaņā ar dokumentu, aizdomās turamo likuma vajāšana notiks Holandes tiesā, visticamāk Hāgā. Vienošanās ietvaros tiesas sēdes var tikt veiktas ar video sakaru starpniecību.

Notiesātie, kuri nevarēs tikt deportēti uz Nīderlandi, izcietīs cietumsodu Ukrainā, atzīmēja aģentūra.

Iepriekš starptautiskā pētniecības grupa (JIT), kurā ietilpst Nīderlandes, Beļģijas, Ukrainas, Austrālijas un Malaizijas pārstāvji, sniedza aviokatastrofas izmeklēšanas starprezultātus. Pēc tās domām, MH17 notriecot raķete no Krievijas Bruņoto spēku Kurskas 53. zenītraķešu brigādei piederošā zenītraķešu kompleksa "Buk". Nīderlande un Austrālija apsūdz Krieviju ZRK "Buk" "piegādē" nemierniekiem Donbasā.

Malaizijas lidmašīnas Boeing avārija Ukrainā - Sputnik Latvija
Putins: ASV nekad neatklās informāciju par MH17 katastrofu

Maskava kategoriski noliedz šīs apsūdzības, dēvējot tos par nepamatotiem, savukārt izmeklēšanu — par neobjektīvu un vienpusīgu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Maskava var atzīt izmeklēšanas rezultātus, tikai ja pilnvērtīgi piedalīsies tajā. Sākotnēji Krievija piedāvāja izmeklēt lainera notriekšanu savstarpēji, taču izmeklēšanas dalībnieki atteicās.

Tikmēr izmeklēšanā piedalās Ukraina, neskatoties uz to, ka Kijeva pārkāpa starptautiskos likumus un neslēdza gaisa telpu virs kaujas darbības teritorijas.  Turklāt pat Nīderlandē pieļāva domu par Ukrainas vainu. Bloks, kurš šobrīd ieņem Nīderlandes ĀM vadītāja amatu, neizslēdza domu par Kijevas vainu traģēdijā, taču paziņoja, ka "legāla pamata" izmeklēšanai pret Ukrainu neesot.

Malaizijas Boeing 777, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, cieta katastrofā 2014. gada 17. jūlijā Ukrainas austrumos netālu no Doņeckas. Lidmašīnā bija 298 cilvēki. Viņi visi gājuši bojā.     

Ziņu lente
0