Dana Reizniece-Ozola: krīze Itālijā var izrādīties pārāk smaga Eiropai

© EMMANUEL DUNAND / AFPДана Рейзниеце-Озола
Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiskās krīzes sekas Itālijā var kaitēt Eiropai vēl vairāk nekā Brexit, uzskata Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Politiskās krīzes sekas Itālijā var izrādīties daudz nopietnākas nekā Brexit vai finanšu krīze Grieķijā, telekanālam CNBC pastāstīja Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Migranti laivā - Sputnik Latvija
Līdz 2065. gadam 40% Itālijas iedzīvotāju veidos migranti

Aizvadītajā nedēļā Itālijas prezidents Serdžo Matarella atteicās apstiprināt "pārmaiņu valdību", kuras sarakstu viņam iesniedza jurists Džuzepe Konte. Viņu premjerministra postenim izvirzīja "5 zvaigžņu kustība" un "Līga".

Prezidenta neapmierinātību radīja 81 gadu vecā ekonomista Paolo Savonas kandidatūra, kurš izvirzīts ekonomikas un finanšu ministra postenim. Savona ir pazīstams kā principiāls eiro pretinieks un skarbi kritizē ES un, it īpaši Vācijas pašreizējo ekonomisko politiku, kas, pēc viņa domām, uzspiedusi saviem partneriem Eiropā sev izdevīgu, taču pārējiem kaitniecisku ekonomisko stratēģiju.

Matarella pieņēma lēmumu izveidot "tehnisko" kabinetu, kura formēšanu uzticēja SCF bijušajam atbildīgajam darbiniekam Karlo Kotarelli. Iespējams, valstī notiks ārkārtas parlamenta vēlēšanas.

Politisko nemieru nedēļa Itālijā ir novedusi pie valsts aktīvu vērtības straujām izmaiņām un rada bažas par to, ka ķēdes reakcija var izplatīties visā Eiropā.

Reizniece-Ozola uzturas Parīzē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu finanšu ministru sēdē. Uz jautājumu par to, vai šī tirgus aktivitāte var ietekmēt OECD valstu ekonomisko izaugsmi, Reizniece-Ozola atbildēja atklāti.

"Protams, — viņa teica. – Mēs redzam, kā ES ietekmēja Brexit. Ja Itālija neizveidos proeiropeisku valdību, kas būs gatava īstenot reformas un spēs atjaunot valsts "fiskālo formu", tas var nodarīt Eiropai vēl lielāku kaitējumu."

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola: par katru Eiropas Savienībā iemaksāto eiro Latvija saņem četrus

Ekonomiskā situācija Itālijā radīja Eiropas Savienības bažas jau pirms parlamenta vēlēšanām šogad. Tās ekonomiskā izaugsme ir palēninājusies, bezdarbs sasniedzis 11%, bet valsts parāds – 132% IKP, tātad Itālija ieņem piekto valsti ar lielāko parādu pasaulē un ieņem otro vietu ES, – lielāki parādi ir tikai Grieķijai.

"Mums izdevās tikt galā ar Grieķiju, mēs varam tikt galā ar Brexit… Taču, man šķiet, Itālija – tas jau būs par daudz," – uzsvēra Latvijas finanšu ministre.

Laikā, kad panika tirgū apstiprina Reiznieces-Ozolas bažas, daudzi analītiķi uzskata, ka ķēdes reakcijas risks ir minimāls, turklāt risks, ka Itālija varētu izstāties no eirozonas, — vēl mazāks.

Ziņu lente
0