Reizniece-Ozola: par katru Eiropas Savienībā iemaksāto eiro Latvija saņem četrus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pastāstīja, kā var kļūt bagātiem uz Eiropas Savienības rēķina un kādēļ Latvijai būtu vērts ieguldīt vairāk naudas ES budžetā.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas sacītā, Latvija ir gatava palielināt iemaksas Eiropas Savienības budžetā, lai saglabātu vispārējo kohēzijas politikas (ekonomisko un sociālo atšķirību izlīdzināšanas politika starp valstīm) finansējumu iepriekšējā apjomā, vēsta Mixnews.lv.

Заброшенная больница в Межапарке, Рига - Sputnik Latvija
Dombrovskis: ES vairs nedos Latvijai tik daudz naudas

Reizniece-Ozola paziņoja par to, ka Latvija ir gatava ieguldīt līdzekļus ES kopējā budžetā, gaidot piedāvājumu publicēšanu nākamajam vairāku gadu Eiropas Savienības finanšu attīstības programmas posmam no 2021. līdz 2027. gadam, kurai jānotiek trešdien, 2. maijā. Latvijas finanšu ministre tāpat paziņoja, ka viņai pagaidām neesot informācijas par to, kas tiks piedāvāts ES budžetam, taču uzskata, ka kohēzijas politika viennozīmīgi ir jāturpina, un Latvija vairākkārt uzsvērusi šo nepieciešamību.

"Šī politika ir nepieciešams, lai arī turpmāk kohēzijas un lauksaimniecības politikai būtu pietiekami līdzekļi. Šis ir principiāls jautājums. Bet par atsevišķiem jautājumiem varēsim runāt tad, kad būs zināms EK redzējums un priekšlikumi,"- paskaidroja Reizniece-Ozola.

Neskatoties uz to, ministre necenšas prognozēt, kāds naudas daudzums no nākamā ES daudzgadu budžeta varētu būt pieejams Latvijai. Turklāt viņa atzīmēja, ka paliek atvērts jautājums par ES dalībvalstu iemaksu palielināšanu kopējā budžetā.

Pēc ministres domām pastāv iespēja, ka Eiropas Komisija nepiedāvās ES valstīm ieguldīt kopējā budžetā papildu naudu, lai gan tas ievērojami palielinātu savienības resursus.

"Katrā ziņā Latvija ir gatava ES budžetā iemaksāt nedaudz virs 1% no iekšzemes kopprodukta, lai kohēzija tiktu saglabāta esošajā līmenī," — uzsvēra Reizniece-Ozola.

Viņa atzīmēja, ka, palielinot valsts iemaksas ES budžetā, Latvija iegūs vairāk, jo tikai šajā ES fondu plānošanas periodā Latvija par katru iemaksāto eiro saņem četrus eiro.

Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar ekspertu prognozēm, pēc 2020. gada Latvija varētu zaudēt 20% naudas no eirofondiem.

Ziņu lente
0