Politika

Focus: EPPA nav līdzekļu apkopēju apmaksai bez Krievijas naudas

© Sputnik / Vladimir FedorenkoEPPA
EPPA - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas delegācijai varētu atgriezt balsstiesības EPPA – bez Maskavas iemaksām Eiropas Padome ir spiesta taupīt uz visa, raksta Focus.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Eiropas Padomei draud smaga finanšu krīze, ja netiks atjaunotas Krievijas delegācijas tiesības un tā neatjaunos organizācijas budžeta iemaksas. Netīri paklāju celiņi koridoros un atteikšanās no drukātiem materiāliem ir acīmredzams tā pierādījums, raksta vācu žurnāls Focus, krievu valodā rakstu publicēja "InoSMI".

Maskava negrasās veikt iemaksas Eiropas Padomes budžetā, kura bez maza sastāda 33 miljonus eiro, savukārt tā ir gandrīz desmitā daļa no kopējā organizācijas budžeta, kamēr Krievijai neatgriezīs balsstiesības, raksta izdevums.

Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) - Sputnik Latvija
Latvija nevēlas redzēt Krieviju EPPA, taču tas neko nenozīmē

Jau šodien organizācija taupa uz visa, tostarp, tādēļ, ka jau 2017. gadā Krievija iesaldēja vienu maksājumu. Administratīvajās aprindās runā par to, ka ekonomijas apsvērumu dēļ tagad neizdalīs parlamentu dokumentu drukātās versijas, un tulkos tikai no svarīgākajām valodām.

"Netīrie paklāju celiņi koridoros arī liecina par līdzekļu trūkumu," teikts rakstā.

Eiropas Padomes kuluāros klīst sarunas par to, lai atjaunotu Krievijas balsstiesības. Ar jautājuma risinājumu nodarbojas parlamentāriešu komisija, kurā ietilpst arī divi krievi. Beigu beigās Maskava patiešām varētu gūt panākumus, neskatoties uz uzstājīgu Ukrainas protestu, teikts komentārā.

"Eiropas Padomes ģenerālais sekretārs Turbjorns Jaglands nesen nodemonstrēja gatavību kompromisam," teikts rakstā. Pēc Jaglanda sacītā, Eiropas Padome devusi saprast, ka ar Krimas jautājumu saistīto problēmu risināšana, nav Strasbūras organizācijas lieta.

Turbjorns Jaglands - Sputnik Latvija
Eiropas Padome izskata pret Krieviju vērsto sankciju atcelšanu

Krievija šogad, gluži kā iepriekšējos trīs gadus, nenosūtīja EPPA sesijas akreditācijai nepieciešamos dokumentus. 2014. — 2015. gadā EPPA Krievijas pozīcijas dēļ sakarā ar Krimu atņēma tai balsstiesības un vairākas nozīmīgas pilnvaras Asamblejā.

Pērnā gada jūnija beigās Krievija paziņoja, ka aptur iemaksas daļas izmaksu par 2017. gadu Eiropas Padomes budžetā līdz brīdim, kamēr Krievijas delegācijai netiks atgrieztas tās tiesības. Maskava ir viens no galvenajiem maksātājiem Eiropas Padomes budžetā.

Jaunais EPPA priekšsēdētājs Mikele Nikoletti, gluži kā viņa priekštecis Pedro Agramunts, pauda nožēlu sakarā ar Krievijas lēmumu nenosūtīt delegāciju uz Asamblejas ziemas sesiju. Neskatoties uz to, pēc viņa sacītā, dialogs ar Krievijas parlamentāriešiem un visām citām delegācijām turpinās atbilstoši "visām vērtībām un saistībām".

Galvenā Krievijas delegācijas atgriešanās pretiniece ir Ukraina. Ukrainas delegācija aizstāv pozīciju, ka krieviem "nav vietas" EPPA.

Ziņu lente
0