The Guardian: britu biznesmeņi raizējas par darbinieku no ES trūkumu

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasСбор голубики
Сбор голубики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz katrs britu ekonomikas sektors ir atkarīgs no ES darba migrantiem, taču ziņojumu par to, cik stipra ir šī atkarība, publicēs vien dažas dienas pirms Brexit.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Britu biznesa līderi aicinājuši valsts iekšlietu ministri Amberu Radu pēc iespējas ātrāk publicēt atskaiti par ES darba migrantu lomu ekonomikā, raksta The Guardian.

Rada pasūtīja ziņojumu par britu ekonomikas atkarību no ES darba migrantiem pagājušajā vasarā, pēc tam, kad valsts bizness pieprasīja atteikties no migrācijas samazināšanas idejas pēc Brexit. Ziņojumam ir jābūt publicētam vien septembrī, dažas dienas pirms līguma parakstīšanas par izstāšanos no ES, un tas ir pārāk vēlu biznesmeņiem, kuri izmisīgi cenšas saplānot savu nākotni pēc Brexit.

ES un Lielbritānijas karogi Vestminsteras pils pulksteņa torņa fonā Londonā - Sputnik Latvija
Brexit nosacījumi ES pilsoņiem: paspēt līdz 29.03.2019

Pēc Kravu pārvadājumu asociācijas (FTA) pārstāvja sacītā, valdības atteikšanās no šī ziņojuma publicēšanas agrāk par iecerēto var radīt "katastrofiskas sekas" piegādātājiem. FTA kopā ar citiem biznesa pārstāvjiem aicina pēc iespējas ātrāk sākt "godīgu sarunu par to, cik stipri Lielbritānija ir atkarīga no ES strādniekiem".

Ekonomikas loģistikas sektorā nodarbināti 310 tūkstoši ES darba migrantu (apmēram 12% no visiem darbiniekiem), tostarp, 35 tūkstoši kravas mašīnu, iekrāvēju un smago kravas mašīnu vadītāji. Ja pēc Brexit visi šie cilvēki zaudēs tiesības strādāt Lielbritānijā, viņu darba devēji vēlas uzzināt par to pēc iespējas agrāk.

Pirmdien kļuva zināms, ka Normandijas salu lauksaimnieki raizējas par poļu strādnieku trūkumu slaveno Jersey Royal kartupeļu vākšanai. Ik gadu Džersijas salā kartupeļu ražas novākšanai nepieciešami tūkstoši ārzemju strādnieku.

Nacionālā fermeru savienība arī aicinājusi pēc iespējas ātrāk publicēt ziņojumu.

Britu ienākumi samazināsies - Sputnik Latvija
Britu ienākumi pēc Brexit samazināsies vēl vairāk

Strādnieku atlasītāju asociācijas (REC) pārstāvis paziņoja, ka ir svarīgi ne vien ļaut lauksaimniekiem noalgot sezonas strādniekus augļu un dārzeņu vākšanai, bet arī nodrošināt labus nosacījumus tiem strādniekiem, kuri pavada valstī vairākus gadus.

Viņš pauda raizes, ka migrācijas politika dos priekšroku kvalificētiem strādniekiem, nevis tiem, kas strādā uz laukiem, "vācot puķes vai kartupeļus". Strādnieku atlasītāji, no uzkodu tīkla Pret a Manger līdz Nacionālajam veselības dienestam, sūdzas par to, ka zaudē darbiniekus no ES Brexit dēļ.

Personāla atlases aģentūras menedžeris pastāstīja, ka ES darba migrantu skaits jau samazinās, un dažas firmas, kuras noalgoja darbiniekus Latvijā, Polijā un Rumānijā, ir izputējušas. Pēc viņa domām, automobiļu rūpniecībā, ieskaitot tādas kompānijas kā Honda, BMW un Jaguar Land Rover nodarbināti līdz 4,5 tūkstošiem nekvalificētu pagaidu strādnieku.

"Mums ir nepieciešams redzēt šo ziņojumu pēc iespējas ātrāk," — saka viņš.

Ziņu lente
0