Britu ienākumi pēc Brexit samazināsies vēl vairāk

© Pixabay / ChronomarchieBritu ienākumi samazināsies
Britu ienākumi samazināsies - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu dzīves kvalitāte ievērojami pasliktinājusies gada laikā pēc referenduma par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES.

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. Britu mājsaimniecību reālie ienākumi samazinājušies vairāk nekā par 400 mārciņām mazliet vairāk nekā gada laikā pēc referenduma par valsts izstāšanos no ES, turpmāk situācija vien pasliktināsies, paziņoja Sputnik Londonas ekonomikas skolas docents Denis Novi.

Saskaņā ar pētniecības centra Centre for Economic Performance (CEP) datiem, par vienu no galvenajām balsojuma sekām par izstāšanos no Eiropas Savienības kļuva manāma britu pavalstnieku dzīves kvalitātes samazināšanās. Pēc referenduma gada ienākumi samazinājušies par 448 mārciņām — tā ir gandrīz parasta strādnieka nedēļas alga.

"Ievērojamu ietekmi uz reālajiem ienākumiem radīja inflācijas kāpums, un tā nav prognoze, runa ir par jau pastāvošajiem zaudējumiem. Mēs novērojām inflācijas kāpumu, kurš startēja pēc referenduma beigām. Varētu uzskatīt, ka inflācijas palielināšanās par 1,7% ir saistīta ar Brexit ietekmi," atzīmē Novi.

Pēc speciālista sacītā, cenas palielinās importa precēm, piemēram, drēbēm un pārtikas produktiem; lietām, kuras tiek ražotas ārpus Apvienotās Karalistes. Ja šo preču cenu ir palielinājusies, tas saistīts tieši ar asu mārciņas vērtības krišanos, kura notika referenduma naktī, paskaidroja Novi.

"Viss ir atkarīgs no izdevumu struktūras dažādos valsts reģionos. Piemēram, Londonas iedzīvotāji nav īpaši cietuši no mārciņas vērtības krišanās. Ja jūs dzīvojat Londonā, jūs tērējat ievērojamu savu ienākumu daļu dzīvesvietas apmaksai. Liela daļa jūsu ienākumu tāpat varētu tikt tērēta restorānu apmeklēšanas un citu vietējo pakalpojumu apmaksai, taču tie nav pakļauti stiprai atkarībai no importa," stāsta ekonomists.

Флаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестмнстерского дворца в Лондоне, архивное фото - Sputnik Latvija
Aptauja: briti novērtēja Brexit pārrunu panākumus

Tai pat laikā daudz stiprāk cietuši Ziemeļīrijas iedzīvotāji, kuri ēdienam un drēbēm tērē ievērojamāku savu ienākumu daļu, nekā galvaspilsētas iedzīvotāji.

Novi uzskata, ka turpmākais cenu kāpums skars ne tiek pārtikas produktus, drēbes un visas no ārvalstīm importētās preces, bet arī, piemēram, mēbeles.

"Pat ja jūs nepērkat importa mēbeles, kuru ieveda no valsts, kura cenas palielinājušās; pat, ja mēbeles tiek ražotas Apvienotās Karalistes teritorijā — krāsa vai, teiksim, koks — varētu būt importēti, un šo komponentu cenas ir ievērojami palielinājušās," norāda eksperts.

Gandrīz 52% Apvienotās Karalistes iedzīvotāju 2016. gada 23. jūnija referenduma izteicās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības sastāva. 29. martā Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja oficiāli paziņoja Briselei par divus gadus ilgās izstāšanās procedūras no ES uzsākšanu. Oficiālās Brexit pārrunas starp Eiropas Savienību un Londonu sākās Briselē 19. jūnijā. Izstāšanās no Eiropas Savienības sastāva ir jānotiek līdz 2019. gada 29. martam.    

Ziņu lente
0