Brexit nosacījumi ES pilsoņiem: paspēt līdz 29.03.2019

© AP Photo/Kirsty WigglesworthES un Lielbritānijas karogi Vestminsteras pils pulksteņa torņa fonā Londonā
ES un Lielbritānijas karogi Vestminsteras pils pulksteņa torņa fonā Londonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāds būs Lielbritānijas pastāvīgā iedzīvotāja statuss ES pilsoņiem, kā to saņemt un cik tas maksās, kam tas pienākas un kādu iemeslu dēļ to var pazaudēt.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Trešdienas vakarā britu valdība cieta neveiksmi parlamenta balsojumā par Brexit likumprojektu, raksta Latvijas Avīze.

Savstarpējā 8. decembra ES un Lielbritānijas ziņojumā tiek apstiprināts, ka ES un Lielbritānijas pilsoņiem joprojām ir tiesības brīvi pārvietoties līdz brīdim, kamēr Lielbritānija neizstāsies no ES, tātad līdz 2019. gada 29. martam.

Skotija - Sputnik Latvija
Pēc lēmuma par Brexit Skotijā pieaudzis ES pilsoņu skaits

Tas ir pēdējais termiņš, kad ES pilsoņi var ierasties Lielbritānijā: jebkurš, kurš ieradīsies līdz šim datumam, ir tiesīgs palikt valstī pēc Brexit. Tie, kam vēl nav pastāvīgā rezidenta statusa, varēs saņemt to pēc Brexit.

Atkal apvienoties ļaus ne tikai laulātajiem un partneriem, kuri ir ES pilsoņi, bet arī vecākiem, vecmāmiņām un vectētiņiem, bērniem un mazbērniem.

Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesības tiks nostiprinātas britu likumdošanā, tās aizstāvēs britu tiesas, taču Eiropas tiesu jurisdikcija pret ES pilsoņu tiesībām ilgs vēl astoņus gadus pēc Brexit.

ES pilsoņiem Lielbritānijā būs pieejama līdzvērtīga piekļuve sociālajiem pabalstiem, veselības aprūpei, izglītībai un nodarbinātībai. Savukārt Eiropā dzīvojošie Lielbritānijas pilsoņi pazaudēs savu uzturēšanās atļauju, ja viņi neuzturēsies attiecīgajā valstī ilgāk par pieciem gadiem.

Lai iegūtu tiesības uz pastāvīgu dzīvi, ES pilsoņiem būs jāsaņem settled status — pastāvīgā iedzīvotāja statuss.

ES karogs - Sputnik Latvija
Brexit dēļ Eiropas bankas izvedušas no Lielbritānijas 350 miljardus eiro

Britu imigrācijas lietu ministrs Brendons Luiss pirmdien paziņoja, ka jaunā statusa iegūšana izmaksās 72 mārciņas (82 eiro), anketā nebūs vairāk kā 8 sadaļas, to varēs iesniegt tiešsaistē, turklāt iesniegumi tiks izskatīti divu nedēļu laikā. Šis process sāksies 2018. gada otrajā pusē.

Tiem, kas vēlēsies iegūt statusu, būs jāpierāda, ka viņi pēdējos piecus gadus pastāvīgi dzīvojuši Lielbritānijā, tāpat varas iestādes pārbaudīs, vai šiem cilvēkiem nav sodāmības. Tiem, kam jau ir tiesības uz pastāvīgu uzturēšanos, maksāt nenāksies, viņu dokumenti automātiski un bezmaksas tiks pielīdzināti jaunajam statusam.

Sīkāka informācija par pastāvīgā iedzīvotāja statusu tiks publicēta pēc Ziemassvētkiem, taču imigrācijas ministrs uzsvēra, ka pastāvīgās uzturēšanās pierādījumi, visticamāk, tiks pieprasīti no Valsts nodokļu dienesta un Nodarbinātības un pensiju departamenta datu bāzēm. Līdz šim pierādījumi bija jāsniedz pašiem pieteikuma iesniedzējiem.

Tie, kuru iesniegumi tiks noraidīti, būs tiesīgi apstrīdēt lēmumu. Gala lēmums tiks atstāts Lielbritānijas tiesas ziņā.

Lielbritānija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
The Guardian: Anglijā rumāņi un bulgāri aizvieto latviešus un poļus

Patlaban IeM plāno piešķirt statusu visiem. Par atteikuma iemesliem statusa piešķiršanai var kļūt prasītāja sodāmība vai fakts, ka, par spīti apgalvojumiem, prasītājs nav ES pilsonis un iesniedzis nepatiesas ziņas.

Līdzšinējie noteikumi pastāvīgā iedzīvotāja statusa (permanent residence) saņemšanai tiks anulēti. Tas nozīmē, piemēram, ka mātēm, kuras audzināja bērnus un nestrādāja, kā arī studentiem vairs nebūs jāpierāda, ka viņiem bijusi privātā medicīniskā apdrošināšana pēdējos piecus gadus (līdz šim tas bija ķērslis pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai). Tiesa, vēl nav skaidrs, kādu statusu britu valdība piedāvās cilvēkiem, kuri nav nodzīvojuši piecus gadus Lielbritānijas teritorijā.

Jautāts par augušo deportāciju skaitu, ministrs atzīmēja, ka "tā ir laba vēsts britu sabiedrībai, jo mums jāizdara viss, lai izsūtītu no valsts ārzemju izcelsmes noziedzniekus".

Ziņu lente
0