Washington Times: Ukrainai draud jaunas Černobiļas risks

© Sputnik / Alexey Vovk / Pāriet pie mediju bankasČernobiļas AES ceturtā energobloka sarkofāgs
Černobiļas AES ceturtā energobloka sarkofāgs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenā problēma, kuras rezultātā cieš Ukrainas kodolenerģētika, ir korupcija, kas pārņēmusi visu valsti. Tā rada bezatbildību un nolaidību kodolenerģētikas infrastruktūrā, ar kuras palīdzību valstī tiek ražoti 53% enerģijas.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Stāvoklis Ukrainas kodolenerģētikas nozarē ir visai bīstams, un Černobiļas AES avārijai līdzīga incidenta risks ir daudz lielāks, nekā pieņemts uzskatīt, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzē Washington Times publicēto rakstu.

Galvenā problēma, kuras rezultātā cieš Ukrainas kodolenerģētika, ir korupcija, kas pārņēmusi visu valsti, vēsta izdevums. Tā rada bezatbildību un nolaidību kodolenerģētikas infrastruktūrā, ar kuras palīdzību valstī tiek ražoti 53% enerģijas.

Украинский историк, политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kijevas sarkofāgs un kodolrotaļas

Visu valsts kodolobjektos notiekošo teorētiski vajadzētu kontrolēt valsts Kodolenerģētikas regulēšanas inspekcijai, kas saskaņā ar likumu ir neatkarīga iestāde. Taču pēdējo gados ieraksts, ka iestādes vadītāju amatā ieceļ valsts kompānija "Energoatom", un neatkarīgs vēlēšanu process netiek organizēts, paskaidro autors. Rezultātā veidojas situācija, kurā regulējošā iestāde faktiski ir pakļauta kontrolējamajai organizācijai, un, ja "Energoatom" vadība nespēj garantēt drošības standartu ievērošanu, tā vienkārši informē par to kontrolējošo iestādi, kas savukārt pagarina kļūmju novēršanas termiņus, ignorējot drošību.

Pie tam daudzi amati Ukrainas Kodolenerģētikas regulēšanas inspekcijā nav aizņemti. Kā piemēru raksta autors min valsts atomenerģētikas un radiācijas drošības inspektora amatu, kas nav aizņemts jau trīs gadus.

Šajā bezatbildības stāvoklī "Energoatom" neuzskata par nepieciešamu stingri ievērot Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ieteikumus un izmantot pārbaudītas kompānijas materiāltehniskās apkalpošanas darbu veikšanai. Tā vietā iestāde vēršas pie aizdomīgām firmām, kam nav nekādas darba pieredzes nozarē. Starptautisko kontroles organizāciju parbaudes notiek reti un lielākoties ir vienkārši demonstratīvas, raksta izdevums.

Показатели радиационного дозиметра на территории АЭС - Sputnik Latvija
Zatlers: tikai ārsti saprata, kas notiek aizliegtajā zonā

Pie tam rietumvalstis uzstājīgi popularizēja kompānijas Westinghouse — Japānas korporācijas Toshiba uzņēmuma — produkciju kā alternatīvo degvielu AES Ukrainā un Austrumeiropā. Tas notika nevis drošības vai rentabilitātes apsvērumu dēļ, bet gan ar mērķi kaitēt Krievijas interesēm reģionā, uzskata autors. Taču problēma ir tā, ka Ukrainas reaktoriem Westinghouse degviela ir sliktāk piemērota nekā Krievijas produkcija, tāpēc rodas avārijas risks. Piedevām 2017. gada 29. martā Westinghouse uzsāka bankrota procedūru, tāpēc tās ražotās degvielas tālāka izmantošana Ukrainas AES ir apšaubāma.

Atliek tikai cerēt, ka Kijeva apzināsies risku, ko rada valsts kodolenerģētikas nozares stāvoklis, un ar ko tas draud ne tikai valsts iedzīvotājiem, bet arī visai Eiropai, un spēs novērst Černobiļas traģēdijas atkārtošanās risku, cer raksta autors.

Ziņu lente
0