Žans Klods Junkers: Trampa attieksme pret ES draud ar karu Balkānos

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasŽans Klods Junkers
Žans Klods Junkers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žanam Klodam Junkeram raizes dara ASV prezidenta viedoklis par Eiropas Savienību un viņa aicinājumi ES dalībvalstim izstāties no savienības, sekojot britu piemēram. Pēc Junkera domām, ES sairšana draud ar karu Balkānos.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. ASV prezidentam Donaldam Trampam nāktos atteikties no Eiropas Savienības kritizēšanas, jo ES sabrukuma gadījumā Balkānu reģionā varētu izcelties karš, vēstījis Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers intervijā Financial Times, vēsta RIA Novosti.

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Mamikins: Diezin vai jaunais EP prezidents varēs izprast nepilsoņu problēmas

Viņš norāda, ka Trampa viedoklis Brexit jautājumā rada "izbrīnu" un "bažas". Pēc politiķa domām, Tramps nav pietiekami labi iepazinies ar Eiropas sarežģīto vēsturi.

Pēc Junkera domām, ir svarīgi demonstrēt Balkānu reģiona valstīm perspektīvas, ko dāvās to dalība ES. Pretējā gadījumā iespējams karš Balkānos — starp Bosniju un Hercegovinu, Serbiju, Maķedoniju un Albāniju.

Junkers atgādināja, ka brīdinājis ASV viceprezidentu Maiku Pensu par ES sabrukuma sekām.

"Nevajag aicināt citas valstis izstāties — ja Eiropas Savienība sairs, Balkānu rietumu daļā sāksies jauns karš," — izdevums citē Junkera vārdus Pensam.

Zināma atsvešināšanās

25. martā Eiropa atzīmē Romas līguma 60. gadskārtu — šī vienošanās lika pamatus Eiropas valstu apvienošanās procesam. Iepriekš intervijā vācu izdevumam Bild am Sonntag Junkers pavēstīja, ka Eiropas Savienības un ASV attiecībās jūtama zināma atsvešināšanās.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ekspertu sajūsminājusi Trampa runa ASV Kongresā

"Amerikāņu prezidents apsveica britu vēlmi izstāties no Eiropas Savienības. Turklat viņš pauž viedokli par to, ka šim piemēram vajadzētu sekot arī citām valstīm, un tas ir unikāls viedoklis," — paziņoja Junkers.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka līdz ar to radusies nepieciešamība uzsākt intensīvas pārrunas. Pie tam, pēc viņa domām, tirdzniecības karš ar ASV neatbilst nevienas puses interesēm, tomēr ES iecerējuši šogad noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Japānu.

"Taču Trampa administrācijas protekcioniskie izteikumi mums jāuztver nopietni un jābūt gataviem," — skaidroja Junkers.

Jau savas priekšvēlēšanu kampaņas gaitā Donalds Tramps vairākkārt kritizējis ES politiku un sveicis Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

Žans Klods Junkers uzskata, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās tai vajadzētu būt gatavai tam, ka pret to izturēsies kā pret trešās pasaules valsti. EK priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka neviena ES dalībvalsts neatkārtos Londonas ceļu un sapratīs, ka izstāties no ES nevajadzētu. Vienlaikus politiķis atzīmēja, ka pagaidām neviena ES kandidātvalsts neatbilst savienības prasībām un tuvākajā laikā jaunas valstis ES netiks uzņemtas.

Ziņu lente
0