Kanādas lielā bataljona nelielās grūtības

© ILMARS ZNOTINS / AFPСовместные учения канадских и латвийских солдат
Совместные учения канадских и латвийских солдат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas vadītais daudznacionālais bataljons Latvijā saskarsies ar virkni grūtību, uzskata Kanādas BS ģenerālis Saimons Heteringtons. Nav atrisināts pat pamata jautājums par to, kādā valodā karavīri sazināsies.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. NATO sabiedrotie jau iesaukuši Kanādas komandēto apvienoto bataljonu par "Noasa šķirstu", stāsta CBC News.

Amerikāņu desants mācību Bayonet Strike laikā Ādažos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji prognozē, kad NATO bataljoni pārpludinās Baltijas valstis

Tā ir norāde uz vienības daudznacionālo sastāvu, ko veido 1500 pilnībā bruņoti kareivji no Kanādas, Polijas, Itālijas, Slovēnijas un Albānijas, taču galvenais iemesls, kāpēc bataljons iedēvēts par "Noasa šķirstu", ir grūtības, ar kādām saskaras štāba pārstāvji, plānojot tā darbu.

Ģenerālis Saimons Heteringtons, Kanādas BS 3. vienības komandieris stāsta, ka nav atrisināts jautājums ar to, kā sabiedrotie sniegs viens otram izlūkošanas informāciju un kādi ierobežojumi attieksies uz Kanādas ziņā nonākušajiem karavīriem. Pie tam viņiem jāatrisina arī valodu problēma.

Valstis, kas sūta savus karavīrus uz Latviju, jau izvirzījušas vairākas prasības, par ko Brisele ir neizpratnē. Telekanāls informējis, ka ierēdņi pūlas risināt problēmu.

"Mēs tur nedarbosimies piecu acu aliansē (kas ietver angļu valodā runājošo valstu – ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Austrālijas un Jaunzēlandes – slepenos dienestus – red.), tāpēc mums darbā (Latvijā – red.) jābūt ļoti piesardzīgiem," – informēja Heteringtons.

Tas nav mūsu vectēvu aukstais karš, uzstāj NATO oficiālie pārstāvji.

NATO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO bataljons ieradīsies Latvijā, kad "nokusīs sniegs"

Kanādas bataljona karavīriem nāksies saskarties ar kiberdraudiem, vēsta mediji. "Karavīri ir apmācīti un brīdināti par to, ka jābūt piesardzīgiem jautājumā par to, ko un kur viņi publicē internetā," – piebilda kanādiešu ģenerālis.

Piemēram, Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums uzskata, ka sabiedrība Latvijā pārsvarā atbalsta NATO karavīru uzturēšanos valstī. Viņš mierina, ka Latvija, tāpat kā Igaunija jau ir saskārusies ar kiberuzbrukumu draudiem, taču cīnījusies ar dezinformācijas izplatīšanas kampaņu.

"Labi, ka mūsu sabiedrotie rietumvalstīs, izprot tūlītējas rīcības nepieciešamību cīņā ar šiem draudiem," – paziņoja Eihenbaums.

Taču ir arī primitīvas problēmas, ko nāksies risināt kanādiešiem.

"Valodas problēma viemēr ir pārbaudījums, it īpaši bruņoto spēku jaunākajam sastāvam," – atzīmēja Heteringtons intervijā CBC. – Mūsu poļu valodas prasmes nav īpaši labas, un es šaubos, vai jaunieši, piemēram, seržants ar savu poļu angļu valodu varēs palīdzēt."

Военнослужащие воздушно-десантных войск России - Sputnik Latvija
Gruško: NATO aktivitāte pie Krievijas robežām ved pie bruņošanās drudža

Problēmas rada arī mehānika. "Kā mēs sazināsimies? Mums visiem ir dažādas radiostacijas, dažādas komunikāciju sistēmas, digitālās un analogās. Mums tas ir jārisina," – skaidroja ģenerālis.

Solidaritātes izpausme

"Mums jābūt gataviem ļaunākajam scenārijam," – paziņoja Heteringtons, jautāts par iemesliem, kuru dēļ Baltijā tiek dislocēts NATO bataljons. Plānots, ka cīņas grupām būs jānoturas līdz brīdim, kad ieradīsies NATO ātras reaģēšanas spēki, taču tas aizņems vairākas dienas.

Privātās sarunās ierēdņi no Latvijas netic, ka NATO spēki ieradīsies ātri, stāstīja Heteringtons.

"Tas (militārā konfrontācija – red.) var beigties ļoti ātri," – uzskata militārpersona.

"Mūsu karavīriem jākļūst par signālmīnu? Man šis termins nepatīk. Mēs esam garantijas demonstrācija un apturēšanas spēki. Ceram, – un tas attiecas uz jebkuru konfliktu jebkurā vietā, – ka ar nacionālās valdības diplomātiju un citiem instrumentiem pietiks, lai izvairītos no sliktākā notikumu pavērsiena," – norādīja Kanādas BS ģenerālis.

Ziņu lente
0