Porošenko ieviesis sankcijas pret Ukrainā strādājošajām Krievijas bankām

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Петр Порошенко
Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidents Petro Porošenko izdevis rīkojumu par sankcijām pret visām Krievijas bankām, kas darbojas Ukrainas teritorijā.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko īstenojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumu par vienu gadu ilgām sankcijām pret piecām Krievijas valsts banku struktūrām, informē RIA Novosti.

Площадь Васильевский спуск и Красная площадь в Москве - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka par sankciju atcelšanu nav jācīnās

Ierobežojošie pasākumi, kas skar kapitāla izvešanu ārpus Ukrainas uz vienu gadu, tiek ieviesti pret "Sberbank", "VTB", "BM Banku", "Prominvestbanku" un "VS Bank".

Šīm organizācijām aizliegta kapitāla izvešana ārpus Ukrainas par labu ar tām saistītajām personām.

Kijeva ierosinās arī ES, ASV un citām valstīm ieviest sankcijas pret Ukrainā nodibinātajiem Krievijas valsts banku meitasuzņēmumiem, teikts Ukrainas prezidenta mājaslapā.

"Sberbank" meitasuzņēmums Ukrainā jau apturējis apmaksu ar kredītkartēm, teikts bankas interneta vietnē.

Pārtraukt biznesa darbu ar KF rezidentiem

Kijevas pilsētas padomes deputāti pieņēmuši lēmumu ieteikt pilsētas uzņēmējiem pārtraukt sadarbību ar Krievijas rezidentiem, vakar paziņoja pilsētas padomes preses dienests.

Корабли в порту - Sputnik Latvija
Par Krimas apmeklējumu Ukrainā konfiscēts ārvalstu kuģis

"Atbilstošais lēmums iesaka visu īpašuma formu uzņēmumiem, iestādēm un organizācijām, fiziskajām personām – uzņēmējiem, kuri veic saimniecisko darbību Kijevā, pārtraukt jebkādu saimniecisko darbību un attiecības ar juridiskajām personām, ko tieši vai netieši kontrolē Krievijas fiziskās un juridiskās personas," – teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Kijevas pilsētas padomes Rūpniecības un uzņēmējdarbības attīstības departaments vērsīsies Antimonopolijas komitejā ar lūgumu trīs mēnešu laikā sastādīt Krievijas juridisko personu sarakstu, ar kuriem nav ieteicams sadarboties. Kijevas uzņēmēju pienākums ir mēneša laikā pārtraukt attiecības ar kompānijām, kas tieši vai netieši saistītas ar Krieviju.

Kijevas sankcijas radīs bumeranga efektu

Krievijas bankām ir liela nozīme Ukrainas finanšu sistēma, sankcijas pret tām radīs bumeranga efektu, paziņoja Krievijas Stratēģisko izstrāžu centra vadītājs, bijušais finanšu ministrs Aleksejs Kudrins.

"Protams, Krievijas banku zaudējums arī traucē strādāt šīm bankām un rada zaudējumus. Tas nozīmē, ka uz ilgu laiku veidosies iespaids par nestabilu teritoriju ar neaizsargātām tiesībām, kas ilgstoši mazinās investīciju pieplūdumu Ukrainā. Tie ir ārkārtīgi dārgi soļi, kas kaitēs Ukrainas interesēm," – viņš piebilda.

Sankcijas, ko pret Krievijas banku meitasuzņēmumiem valstī ierosinājusi Ukrainas Nacionālā banka, atšķirībā no nacionālistu prasībām, ir saprātīgi, uzskata ekonomists, Ukrainas Finanšu pakalpojumu tirgus regulēšanas valsts komisijas bijušais vadītājs Viktors Suslovs.

Гривна. Украинская валюта - Sputnik Latvija
Ukrainas Nacionālās bankas priekšsēdētāja vietnieks prognozē defoltu un grivnas sabrukumu

"Es uzskatu, ka šīs sankcijas nav bīstamas. Skaidrs, ka Nacionālās bankas pienākums ir izpildīt Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīkojumu un ierosināt kaut kādas sankcijas. Taču šī nav tik spēcīga sankcija, kādu daudzi gaidīja. Piemēram, nacionālistiskie spēki vēlējās, lai Nacionālā banka anulētu šo banku licences, apturētu darbību. Taču tas, ko piedāvāja Nacionālā banka, ir saprātīgi un nenodarīs Ukrainai ekonomisku kaitējumu," – norādīja Suslovs.

Radikāļi pieprasa Krievijas biznesa, piemēram, banku darbības aizliegumu Ukrainā. Pirmdien viņi aizmūrēja ar betona blokiem ieeju ēkā, kurā strādā "Sberbank" meitasuzņēmums Kijevā. Tāpat radikāļi bloķēja ar smilšu maisiem iebrauktuvi pagalmā un aprakstīja bankas ēku ar Krievijai naidīgiem uzrakstiem.

Kremlis pauda bažas par situāciju, kādā nokļuvušas Krievijas bankas Ukrainā. Maskava rūpīgi novēro situāciju un nepieciešamības gadījumā aizstāvēs to intereses ar visiem pieejamajiem likumīgajiem līdzekļiem, vakar uzsvēra Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ziņu lente
0