Lukašenko: Lietuvas nostāja nekavēs Baltkrieviju pabeigt Astravjecas AES

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС в Островце
Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko norādījis, ka viņa valsts ir gatava Astravjecā pieņemt darbā speciālistus no Ignalinas AES. Prezidents piebildis, ka daudzi no viņiem jau pārceļas uz Baltkrieviju.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Lietuvas kritiskā nostāja nekavēs Baltkrieviju pabeigt Astravjecas atomelektrostaciju (AES), paziņojis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, piektdien tiekoties ar žurnālistiem un sabiedrības pārstāvjiem Minskā, informē LETA.

"Mēs to uzcelsim," – viņš uzsvēris. "Es lietuviešiem saku – kādēļ jūs karojat pret mums? Mēs taču nespurojāmies un tagad neklaigājam, ka jūsu Ignalinas AES, kuru jūs tagad slēdzat, ir bīstama. Dievs nedod, vēl kaut kas notiks. Tā taču ir sliktāka spēkstacija."

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis - Sputnik Latvija
Baltijas atomkaislības: izdzīvošana vai ekonomika

"Vienosimies – un šī būs mūsu kopīgā spēkstacija," – izteicies Lukašenko, piebilzdams, ka viņa valsts ir gatava Astravjecā pieņemt darbā speciālistus no Ignalinas AES. Pēc prezidenta teiktā, daudzi no viņiem jau pārceļas uz Baltkrieviju. 

"Mums ir vajadzīgi spēcīgi speciālisti. Un galvenais – ražosim elektroenerģiju, jums taču ir deficīts, mēs pārdosim par normālām cenām. (Viņi – red.) piekrīt. Bet vēlāk medijos, publikā sāk šo jautājumu politizēt. Tā ir politika," — viņš paziņojis. "Taču ekonomika darīs savu. Kad parādīsies lēta elektroenerģija, mēs ar viņiem vienosimies."

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas – Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. No Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc informācija par vairākiem incidentiem AES būvniecības gaitā un neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta cilvēku evakuācija no Viļņas iespējamās kodolavārijas gadījumā.

Atomelektrostacija Kuzņecovskā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zemestrīce nav iespaidojusi Ukrainas AES darbību

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Lietuvas amatpersonas vairākkārt uzsvērušas, ka grib panākt, lai elektroenerģija no nedrošām spēkstacijām netiktu pārdota Eiropas Savienības tirgū. 

"Es vairs nezinu, kā ar viņiem sarunāties," – piektdien uzsvēra Lukašenko. "(..) Visi būvē atomelektrostacijas, kādēļ lai Baltkrievijā nebūtu AES? Turklāt šo AES ceļ ne jau kāda maza valsts, bet Krievija, impērija, kodolvalsts. Un tā to uzcels. Viņi arī ir ieinteresēti parādīt jaunu atomelektrostaciju paaudzi, pašu drošāko. Viņi no tā neatteiksies."

Iepriekšējā Lietuvas valdība pērn jūnijā apstiprināja Astravjecas AES un citu trešo valstu kodolstacijās ražotās elektrības embargo plānu, kas paredz, ka no 2018. gada, kad plānots pabeigt pirmo Baltkrievijas AES energobloku, tajā saražotās elektrības imports uz Lietuvu un vienlaikus citām Eiropas Savienības dalībvalstīm tiktu organizēts tikai caur elektrības biržas "Nord Pool" Lietuvas zonu.

Строительство АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente: Baltkrievijas AES iespējams izmantot pret Baltiju

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Baltkrievijas AES tiek celta sadarbībā ar Krieviju. To veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 megavatus. Būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem. Baltkrievijas AES pirmā bloka rūpnieciskās ekspluatācijas sākums ieplānots 2018. gadā, otrā bloka ekspluatācija tiks uzsākta 2020. gadā.

Ziņu lente
0