Igaunijas ĀM vadītāja sola izvirzīt jautājumu par vīzu režīma atcelšanu Ukrainas pilsoņiem

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOФлаги Украины и ЕС
Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina ir izpildījusi visus nosacījumus, tagad ES jāpilda solījums, uzskata Marina Kaljuranda.

RĪGA, 9. jūnijs —Sputnik. Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda paziņoja, ka 20. jūnijā ES Ārlietu padomes sēdē izvirzīs jautājumu par vīzu režīma atcelšanu Ukrainai un Gruzijai, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien Kaljuranda apspriedusi šo jautājumu ar Ukrainas ĀM vadītāju Pavēlu Kļimkinu, kurš atrodas vizītē Igaunijā.

Eiropas Parlamenta deputāts no Čehijas Republikas Jirži Maštalka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EP deputāts no Čehijas atbalsta sankcijas pret Ukrainu

"Ukraina no savas puses ir izpildījusi visus nosacījumus, un tagad ES jāpilda solījums. Ja ES solījusi bezvīzu režīmu Ukrainai un Gruzijai, un visi tehniskie nosacījumi tika izpildīti, tad šim bezvīzu režīmam jāsāk darboties pēc iespējas ātrāk. Tā ir mūsu pozīcija, un es izvirzīšu šo jautājumu nākamajā ES Ārlietu padomes sēdē," — sacīja Kaljuranda preses konferencē Tallinā.

Ukrainas ĀM vadītājs norādīja, ka vīzu atcelšana "būs nozīmīgs ukraiņu kontaktu atveseļošanai ar ES pilsoņiem un, īpaši tādēļ, lai Ukrainas iedzīvotāji ieraudzītu, ka reformas, ko pieprasa ES, ir tā vērtas."

2015. gada decembrī Eiropas Komisija paziņoja, ka Ukraina un Gruzija izpildījuši visus nosacījumus, lai vīzu režīms ar ES būtu liberalizēts. Janvāra vidū augsta ranga Eiropas diplomāts paziņojis žurnālistiem, ka vairākas ES valstis nav gatavas atcelt vīzas Ukrainas pilsoņiem, jo Ukraina nepietiekami efektīvi cīnās ar korupciju.

Aprīļa beigās Eiropas Komisija nāca klajā ar likumdošanas iniciatīvu par bezvīzu režīma ieviešanu Ukrainas pilsoņiem, priekšlikums tiks izskatīts Eiropas Parlamentā un ES Padomē. Gruzijas gadījumā EK jau martā nāca klajā ar likumdošanas iniciatīvu par vīzu atcelšanu republikas pilsoņiem.

Ziņu lente
0