Politika

Lībiņa-Egnere: Kremlis var ietekmēt Saeimas vēlēšanu gaitu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja uzskata, ka risks esot reāls, jo aizvadītajās vēlēšanās citās valstīs esot konstatēta Maskavas ietekme.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere uzskata, ka pastāv risks: Saeimas vēlēšanu gaitu varot ietekmēt no ārpuses, piemēram, no Krievijas, LNT ēterā paziņoja partijas "Vienotība" pārstāve.

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
"Kremļa saraksts" – centieni ietekmēt vēlēšanas

Pēc viņas vārdiem, viens no riskiem saistīts ar nepatiesu, jeb tā saucamo viltus ziņu izplatību, ko grūti ierobežot un kontrolēt.

"Šāds risks tiešām ir ļoti reāls, jo to ir parādījušas nesenās citu valstu vēlēšanas, ka no ārpuses ietekmētas, ka Kremļa mēģinājumi ir bijuši. Mūsu drošības iestādes, protams, ka mācās no tā, ko ir darījušas citas valstis. Mums ir vēl nedaudz laika, lai varbūt atrastu kaut kādu savu pieeju šim jautājumam. Bet visnotaļ pateikt, ka mēs esam pilnībā gatavi, mēs to nevaram", — uzsvēra Lībiņa-Egnere.

Politiķe skaidroja, ka vienīgais variants esot izglītojošs darbs vēlētāju vidū, tāpat risinājumu varētu piedāvāt kiberdrošības pastiprināšana.

Iepriekš partijas "Saskaņa" līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Krievijas ietekmi parlamenta vēlēšanās Latvijā, kas notiks šoruden, paziņoja, ka tamlīdzīgām bažām nav pamata. Pēc viņa vārdiem, Saeimai var kaitēt iespējamais populisma vilnis.

Balsošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pareģo mēģinājumus ietekmēt Saeimas vēlēšanas

Krievijai jau vairākkārt pārmesta ietekme prezidenta vēlēšanās ASV un Francijā, parlamenta vēlēšanās Vācijā, referendumā par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kā arī referendumos par neatkarību Skotijā un Katalonijā. ASV Senāts brīdinājis par iespējamo Krievijas ietekmi parlamenta vēlēšanās Itālijā, kas notiks 4. martā.

Krievija ir noraidījusi apsūdzības par centieniem ietekmēt vēlēšanas vai procesus dažādās valstīs, piemēram, KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs tās nosauca par absolūti nepamatotām. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, jautāts par iedomāto Krievijas ietekmi vēlēšanās ASV, Francijā un Vācijā, kā arī referendumu Lielbritānijā, norādīja, ka nav nekādu faktu, kuri to apliecinātu.

Ziņu lente
0