Politika

"Kremļa saraksts" – centieni ietekmēt vēlēšanas

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un ASV karogi
Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka "Kremļa ziņojuma" publikācija ir nepārprotams mēģinājums ietekmēt vēlēšanas Krievijā.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka "Kremļa ziņojuma" publikācija ir tiešs un acīmredzams mēģinājums ietekmēt vēlēšanu procesu Krievijā.

"Mēs patiešām uzskatām, ka tas ir tiešs un acīmredzams mēģinājums pielāgot kaut kādas darbības vēlēšanām tā, lai tās ietekmētu. Mēs tam nepiekrītam, un esam pārliecināti, ka nekādas ietekmes nebūs," — Peskovs atbildēja uz jautājumu par to, vai Kremlis uzskata ziņojumu par mēģinājumu destabilizēt situāciju pirms vēlēšanām.

Līdzīgu viedokli pauda Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs.

"Kremļa ziņojums ir tikai mēģinājums ietekmēt vēlēšanu kampaņas gaitu Krievijā, bet tā, piedodiet, jau ir visīstākā iejaukšanās citas valsts iekšējās lietās," — uzsvēra politiķis.

ASV mēģinājumi ietekmēt Krievijas valdību pirms vēlēšanām tiks iekļauti Federācijas padomes Valsts suverenitātes aizsardzības komisijas ziņojumā, ja pret tā saucamajā "Kremļa sarakstā" iekļautajām personām tiks ieviestas sankcijas, un Krievija atbildēs simetriski, paziņoja komisijas vadītājs Andrejs Kļimovs.

"Kremļa saraksta sastādīšana ir acīmredzama, tieša un rupja iejaukšanās Krievijas suverēnajās lietās, tas ir starptautisko tiesību un ANO Statūtu pārkāpums," — teica Kļimovs.

Ar tamlīdzīgiem sarakstiem Vašingtona cenšas ietekmēt Krievijas varas iestādes pirms vēlēšanām, uzsvēra politiķis. "Mūsu valsts ir izturējusi ne to vien," — atgādināja Kļimovs un piebilda, ka gadījumā, ja pret kādu no tajā iekļautajām personām tiks vērstas sankcijas, Krievija atbildēs simetriski.

Ja amerikāņi pastiprinās spiedienu ekonomiskajā jomā, Krievija izdarīs noteiktus secinājumus, un, pilnīgi iespējams, tie nebūs publiski.

"Tas ir visai nedraudzigs solis no viņu puses. Taču es nedomāju, ka mums nekavējoties jāatbild simetriski. Krievija tomēr pieturas pie nosvērtākas pozīcijas ārpolitikā. Un mēs tomēr esam orientēti uz mūsu viedokļu satuvināšanos, nevis uz spriedzes eskalāciju Krievijas un ASV attiecībās," — norādīja arī Federālās sapulces loceklis Oļegs Morozovs.

Attiecību saraušana

Gandrīz visu Krievijas valdības locekļu iekļaušana ASV Finanšu ministrijas tā saucamajā "Kremļa sarakstā" liecina par ASV un Krievijas attiecību faktisku saraušanu, pauda Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs.

"Formāli mūsu valstu starpā attiecības ir, taču gandrīz visu mūsu valsts vadītāju iekļaušana sankciju sarakstā liecina par to, ka šīs attiecības faktiski tiek sarautas," — teica Džabarovs.

Viņš to nosauca par rupju iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

"Tās absolūti neatbilst tam, par ko Krievija tiek apsūdzēta," — uzsvēra senators.

Viņš uzskata, ka Krievija atbildēs uz ASV "Kremļa sarakstu". "Protams, atbilde būs. Un tā būs atbilstoša," — teica Džabarovs.

Krievijas Federācijas padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincēvičs pauda viedokli, ka "Kremļa ziņojums" padara Krievijas un ASV sadarbību praktiski neiespējamu.

"Nezinu, kas tālāk sekos pēc šī ziņojuma, taču jau pati tā parādīšanās ir nebijis gadījums pasaules vēsturē. ASV rupji pārkāpušas visus iespējamos valstu attiecību principus, padarot sadarbību ar Krieviju dažādās jomās par praktiski neiespējamu," — paziņoja Klincēvičs.

Otrdien ASV Finanšu minstrija publicēja "Kremļa sarakstu", kurā iekļauta gandrīz visa Krievijas vadība un lielākie uzņēmēji — vairāk nekā 200 cilvēki. Saraksts sastādīts saskaņā ar likumu "Par pretdarbību Amerikas pretiniekiem ar sankciju starpniecību". Tas neparedz automātiskas sankcijas pret minētajām personām, taču paredz, ka pret viņiem, iespējams, tiks noteiktas ASV sankcijas.

Ziņu lente
0