Politika

Krievijas senators atgādināja Baltijas valstīm par to atrašanās jēgu PSRS sastāvā

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasФранц Клинцевич
Франц Клинцевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz to, ka Baltijas valstis lūdz nesaukt tās par bijušajām padomju republikām, lappusi no vēstures grāmatas neizrausi ārā, uzsvēra Krievijas senators.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Baltijas republiku iekļaušana Padomju Savienības sastāvā kļuva par izšķirošu nosacījumu to vēsturiskajai perspektīvai sava valstiskuma iegūšanai, paziņoja Krievijas senators pirmais Federācijas Aizsardzības un drošības padomes komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francs Klincevičš.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
"Jūs pajokojāt, es pasmējos": Krievijas atbilde uz informāciju par zaudējumiem

Pagājušonedēļ Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstnieki Francijā nosūtīja izdevuma Le Monde galvenajam redaktoram vēstuli ar lūgumu turpmāk nesaukt savos materiālos viņu valstis par "bijušajām padomju republikām", kā to izdarīja avīze, publicējot Eiropas karti. Gada sākumā ar līdzīgu lūgumu diplomāti vērsās pie vācu medijiem, paziņojot toreiz, ka viņu valstis nonāca PSRS ne pēc pašu vēlēšanās.

Kā atzīmēja Klincevičs, valstu atrašanās PSRS sastāvā ir Baltijas valstu vēstures lapaspuse, un ar visu vēlēšanos no kopējās vēstures grāmatas to neiznāks izplēst laukā.

"Pat vairāk, pagājušā gadsimta 40. gados Baltijas republiku iekļaušana PSRS sastāvā objektīvi kļuva gandrīz par izšķirošo nosacījumu to reālajam sava valstiskuma ieguvumam vēstures perspektīvā. Jā, tas ir sava veida vēstures zigzags, taču kaut kas līdzīgs tajā noticis ne vienu reizi vien," cite Klinceviča vārdus "Vienotās Krievijas" oficiālā mājas lapa.

Senators atgādināja par materiālo padomju varas ieguldījumu Baltijas valstīs, kas arī padarīja tās par Padomju Savienības skatlogu bez jebkādas nacionālās identitātes apspiešanas.

"Kontrproduktīvi mērīt tos notikumus ar šodienas mērvienībām, turklāt, asi politizētām. Jā, toreiz bija diezgan nežēlīgi laiki, un tieši tie nosacīja PSRS augstākās varas rīcību. Taču visos pārspīlējumos nevienam neienāca ne prātā apspiest Baltijas iedzīvotāju nacionālo identitāti, mēģinot viņus sašķīdināt "vienotajā padomju tautā", kas būtu tehniski ne tik grūti," — uzsvēra senators.

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, uzskata, ka laikā no 1940. līdz 1991. gadam tajās valdījusi PSRS okupācija. 2015. gada novembrī Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja sadarbības memorandu, kas paredz darbību koordināciju jautājumā par prasību izvirzīšanu Krievijai par "padomju okupācijas radīto zaudējumu" kompensāciju.

Krievija — PSRS tiesiskā mantiniece — kategoriski nepiekrīt šādai jautājuma interpretācijai. Krievijas valdība vairākkārt paziņojusi, ka ne par kādu okupāciju Baltijas valstīs no PSRS puses nevar būt ne runas. Latvijas valdība novērtējusi padomju gados valstij nodarīto zaudējumu 185 miljardu eiro apmērā. Vēlāk Latvijas komisija palielinājusi šo summu līdz 300 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0