Politika

Lēmumu slēgt KF konsulātu Sanfrancisko Tramps pieņēmis pats

© REUTERS / Joshua RobertsПрезидент Америки Дональд Трамп
Президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izvēloties, kurš no Krievijas konsulātiem tiks slēgts, Vašingtona pieņēma lēmumu par vislabāk pazīstamo diplomātisko misiju.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Lēmumu par Krievijas konsulāta Sanfrancisko, kā arī diplomātisko ēku Vašingtonā un Ņujorkā slēgšanu ASV prezidents Donalds Tramps pieņēmis personīgi, izvēloties vienu no piedāvātajiem variantiem, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja ASV administrācijā.

Krievijas vēstniecība Vašingtonā - Sputnik Latvija
Vašingtona izvērtē atbildi Krievijas lēmumam samazināt ASV diplomātu skaitu

Iepriekš ASV pieprasīja Krievijai līdz 2. septembrim slēgt ģenerālo konsulātu Sanfrancisko un divas tirdzniecības pārstāvniecības Vašingtonā un Ņujorkā. Patlaban Krievijai ir četri ģenerālkonsultāti ASV, bet ASV ir atklājusi trīs konsulātus Kreivijā. Rezultātā abas puses saglabās trīs konsulātus.

Tramps tika iepazīstināts ar viņa nacionālās drošības komandas izstrādātajiem variantiem, un viņš personīgi pieņēma šo lēmumu," – paziņoja administrācijas pārstāvis.

Viņš uzsvēra, ka par diplomātu izsūtīšanu nav ne runas: Krievijai ir tiesības pārdalīt slēdzamo objektu darbiniekus. Pieņemot lēmumu par viena KF ģenerālkonsulāta slēgšanu, ASV izvēlējās "vecāko un vislabāk pazīstamo", skaidroja administrācijas pārstāvis.

Bez histēriskiem izlēcieniem

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pa tālruni apsprieda konsulāta slēgšanu ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu. Maskava izvērtēs Vašingtonas ierobežojošos pasākumus un informēs par atbildi, norādīja Lavrovs.

Jaunais Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs informēja, ka Maskava vēlas rīkoties profesionāli un mierīgi". Diplomāts ieradās ASV aptuveni stundu pēc Vašingtonas paziņojuma par jaunajiem ierobežojumiem.

"Runājot Ļeņina stilā, histēriski izlēcieni mums nav vajadzīgi," – paziņoja Antonovs.

Krievijas politiķi aicināja Ārlietu ministriju reaģēt uz ASV lēmumu, pieprasot simetrisku un adekvātu reakciju.

Dialogs uz naža asmens

Pērnā gada nogalē Baraka Obamas administrācija ieviesa sankcijas pret Krieviju sakarā ar tās "iejaukšanos vēlēšanās" un spiedienu pret amerikāņu diplomātiem. Soļi tika sperti pret Galvenās Izlūkošanas pārvaldes un Federālā Drošības dienesta amatpersonām un vairākiem uzņēmumiem, pie tam ASV varasiestādes ziņoja par 35 diplomātu izsūtīšanu kopā ar ģimenēm 72 stundu laikā un slēdza divus dzīvojamos kompleksus – Krievijas diplomātisko īpašumu. Pie tam ASV nenorādīja nekādus KF vainas pierādījumus.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps pateicās Putinam par 755 diplomātu izsūtīšanu

Krievijas Ārlietu ministrija ieteica ASV līdz 1. septembrim samazināt diplomātiskās misijas darbinieku skaitu līdz 455 cilvēkiem. Pie tam no 1. augusta Krievija ir apturējusi ASV vēstniecības Krievijā noliktavas telpu un vēstniecības vasarnīcas ekspluatāciju. ĀM paskaidroja, ka šie pasākumi izstrādāti kā atbilde uz Krievijai naidīgo politiku un jaunajām pret Krieviju vērstajām sankcijām, ko apstiprināja ASV Kongress.

Augusta sākumā mediji informēja, ka ASV, atbildot uz minētajiem soļiem, varētu pieprasīt viena Krievijas ģenerālkonsulāta slēgšanu. ĀM pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka Krievija jau vairākus gadus piedāvājusi ASV iespēju atklāt vēl vienu ģenerālkonsulātu Krievijā, lai saglabātu paritāti, taču Vašingtona neuzskatīja to par vajadzīgu, teica Zaharova.

Ziņu lente
0